İnsan dışı primatlarda yapılan çalışma, kısırlık tedavisi görmek isteyenlere yeni umutlar veriyor; anormal embriyolar, tüp bebek tedavisinin (in vitro fertilizasyonun) başarılı olmasını sağlayabilir.
Her embriyoda 46 mükemmel kromozom yoktur. Bazıları daha fazla, diğerleri daha az. Sonuç, insan embriyolarının yüzde 80’inde meydana gelen anöploidi olarak bilinen yaygın bir anormalliktir.
Anuploidi yetmezliği, düşük veya doğum kusurları riski ile bağlantılıdır. Bu nedenle hem normal hem de anormal hücreli olan mozaik embriyoları IVF transferi için ideal adaylar olarak kabul edilmemiştir.
Sadece mozaik embriyo üreten birçok kişi için bu, tüp bebek tedavi sürecinde yaşanacak serüvenin, başlamadan önce bitebileceği anlamına gelebilir.
Bulguları Genome Research dergisinde yayınlanan ve Amerika Oregon OHSU Araştırma Merkezi’nde Bilim insanları tarafından yapılan yeni araştırma, infertilite tedavisi görmek isteyenler için yeni bir umut veriyor.
Bilim insanı Shawn L. Chavez önderliğinde yapılan araştırma, insan dışı bir primat modelinde mozaik embriyolarının anormalliklerine uyum sağlayabildiğini, gelişimde devam ettiğini ve infertilite tedavi sonuçlarının olumlu sonuçlandığını doğrulayan ilk çalışmadır.
OHSU Tıp Fakültesi’nde kadın hastalıkları profesörü Paula Amato’ya göre, bulunan keşif gelecekteki insanlar için infertilite tedavisi süreçlerini olumlu yönde etkileyebilir.
Mozaik ile diğer iki biyolojik süreç arasında benzersiz bir ilişki tanımladı: Hücre parçalanması ve blastomer dışlama.
“Normal bir kromozom parçasına sahip embriyoların seçilmesi tercih edilmelidir ve böylece garanti sayılmamak ile beraber, gebelikte başarı şansı yükselecektir. Yalnızca transfer için mevcut olan mozaik embriyoları olan hastalar için, bu bulgular bazı durumlarda, bu embriyoların normal gebelikle sonuçlanacağını göstermektedir.”
Devam eden araştırmalar anöploidi (anormal sayıda kromozom sayısı), hücre parçalanması ve embriyo içindeki blastomer dışlama arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak için canlı hücre hızlandırılmış görüntüleme kullanacaktır. Bilim insanları, bu sonuçların mozaik insan embriyolarının etkinliğini test etmek için yeni yollar açabileceğine inanıyor.
https://www.sciencedaily.com/releases/2019/03/190304182136.htm