Gebelerin stresli olması, bebeklerinin beyinlerini etkiliyor…

ikinci trimester bebeğin beyin gelişimi için oldukça önemli bir dönem olarak kabul ediliyor ve bu süreçte anne adayında oluşan stres, bebeğin gelişmekte olan sinir sistemini de olumsuz etkileyebiliyor.

Annenin hamilelik sırasındaki stresi, doğmamış çocuğunun beynindeki nöral bağlantıyı değiştirir.

İnsan beyninin, fetüsten yaşlılığa kadar, yaşam süresi boyunca nasıl geliştiğini daha iyi anlamak için yapılan araştırmalarda,  işlevsel makro-sinirsel sinir ağlarının nasıl inşa edildiğine veya bunun gelecekteki bireyin sağlığı ve gelişmesine ne kadar etki ettiği gözlenmiştir.

Fetal istirahat-state fMRI ile,  30 ve 37. hafta arasında 47 insan fetüsünde fonksiyonel bağlantıyı incelediler. Araştırmacılar, katılımcı annelerin düşük gelirli ve yüksek stresli bir kentte çalıştıklarını ve depresyon, anksiyete, endişe ve stres düzeyi yüksek kaygılar taşıdıkları rapor etmişlerdir.
Araştırmanın sonucunda çıkan FMRI görüntülerinde, fetal beyin gelişimi üzerindeki maternal stresin doğrudan etkisini göstermiştir.

Bilişsel nöroblimciler, beyin fonksiyonlarının çevre faktörlerinden etkilenmeye başladığı hassas zaman dilimi üzerinde yaptıkları araştırmalarda, bireylerin çocukluk ve ergenlik döneminde  duygusal davranışlarda merkezi rolleri olan amigdala ve prefrontal kortekse yoğunlaşmışlardır.

Sonucunda, insan beyni çevreden öğrenmek için tasarlandığı anlaşılmıştır. Beynin çevresel koşullardan da etkilenerek gelişerek değiştiği fark edilmiştir. Bu bakış açısı da hamilelik döneminde annenin stresli zamanlarından, bebeğin çocukluk dönemi ergenlik dönemi gibi çağlarda yaşadığı tüm koşulları tekar gözden geçirmenin faydası olacağı belirtilmştir.

Kaynak ve çeviri:  Cognitive Neuroscience Society.

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180326110123.htm

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

İletişim

Bize bir e-posta gönderebilirsiniz, en kısa sürede size geri döneceğiz.

Gönderiliyor

2018 © Erasmus Üreme ve Kadın Sağlığı.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?