Gebelikte Su İçmenin Önemi
Su tüketimi, vücut sıcaklığının ayarlanması, besin maddeleri ve oksijenin taşınması, atık maddelerin hücrelerden uzaklaştırılması, eklemlerin düzgün işlev görmesinin sağlanması, cildin nem ve elastikiyetinin sağlanması, sindirimin kolaylaştırılması, organ ve dokuların korunmasının sağlanması gibi ek çok hayati öneme sahip.
Gebelikte Ne Kadar Su Tüketmeli?
Yetişkin erkeklerin günlük 3 litre sıvı alımı yapması ve kadınların 2,2 litre su içmesi önermekte iken gebelikte artmakta ve en az 2,5 litre seviyesine çıkmaktadır.
Hücreler arası sıvının yüzde ikisini kaybettiğimizde, yaklaşık % 20’lik bir enerji kaybına uğrarız.
 
Gebelikte Su Neden Önemli?
Gebelik esnasında, değişen vücudun talepleri ile başa çıkmak için daha fazla suya ihtiyacı vardır. Su tüketimi, sağlıklı kan hücreleri için ve vücudunuzun su ihtiyacının karşılanması için gereklidir. Su, anne sütünün önemli bir bileşenidir ve iyi laktasyon için çok önemlidir.
Her hamile kadın bebeğin gelişimi için, doğum öncesi beslenmesine ve aldığı besinlere dikkat eder. Ama bununla biri dikkat edilmesi gereken diğer önemli husus: Yeterli su tüketimi sağlanmazsa aldığımız besinlerden elde edilen vitaminler ve mineraller kan hücrelerine yeterli biçimde aktarılamayacağından gebelik sırasında ne kadar iyi beslenilirse beslenilsin, kan hücrelerinize yeterli miktarda vitamin vitamin ve mineral aktarımının olmaması kan yolu ile beslenen fetüste bu durumdan olumsuz etkilenmesine neden olabilir.
Hamilelikte görülen bazı yakınmaların tolere edilmesi güçleşebilir. Bu yakınmaların en önemlilerini ise kabızlık, idrar yolu enfeksiyonları ve hemoroidler oluşturmaktadır. Yeterli sıvı alımı, dışkının yumuşamasını sağlayarak kabızlığı ve dolayısıyla hemoroid oluşumunu engellerken, bol miktarda su içmek ayn zamanda idrarı seyrelterek gebelikte görünen üriner enfeksiyon riskini azaltır.
Bazı hamile kadınların düzenli aralıklarla su içmesi sabah bulantısı, mide yanması ve hazımsızlık semptomlarını hafifletebilmektedir.
Öte yandan hamilelikte su tutulumu ve şişlikler(ödem) de çoğu zaman rahatsızlık verici olup bu yakınmaları, en aza indirmenin yolu da yeterli miktarda su içmekten geçmektedir. Sanılanın aksine fazla su içilmesi su tutulumuna ve ödeme neden olmamaktadır.
 
Hamilelikte Yaz Aylarına Dikkat!
Yaz döneminde hamilelik, sıcak havanın etkisi ve hamileliğin doğasından gelen ruh hali ile daha zorlu geçebilir. Yaz mevsiminin aşırı sıcak havası, hamile kadınlar için tehlikeli olabilir: susuz kalan anne vücudu dolaylı olarak bebeğin sıvısında azalmaya ve erken doğum riskine sebep olabilmektedir. Aynı zamanda anne adayının aşırı susuz kalması fetal gelişme geriliği ve hamile kadında damar içi pıhtılaşma ve e-maili riskini de arttırmaktadır. Tüm bu tehlikelerden korunmak için günde en az 12 bardak (2,5 – 3 litre) su tüketilmelidir.
 
Türkiye’de Su Tüketiminde Hassas Nokta…
Özellikle Türkiye’de, suyunuzun güvenliğine daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Şehir şebekesinde suyun içerisinde bulunan arsenik, kurşun ve civa miktarı bebekler için ciddi tehdit oluşturur. Bebekler içinse bu durum tehlike arz eder. Damacana ile satılan sularda ise markalar araştırılmalı, suyun ph düzeyi kontrol edilmelidir. Mümkünse cam şişelerde satılan sular tercih edilmelidir.
0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

İletişim

Bize bir e-posta gönderebilirsiniz, en kısa sürede size geri döneceğiz.

Gönderiliyor

2018 © Erasmus Üreme ve Kadın Sağlığı.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?