Vücuttaki en önemli görevi hemoglobin üretmek olan Demir, Kırmızı kan hücrelerine oksijen taşır. Kanda yüksek miktarlarda bulunan bir mineral olan demirin sağlıklı büyüme ve bağışıklık sisteminin gelişmesi için gereklidir. Hamilelik döneminde bebeğe ve içinde bulunduğu keseye demir depo edilir.
Hem anne hem de bebek için önemli bir mineral olan demir, doğru beslenen kadınlarda yeterli seviyede olabilir. Ancak gebelik döneminde annenin kan hacminde artış meydana geldiğinden dolayı, daha çok kan hücresi üretimine ihtiyaç duyulur. Bu kan hücreleri(alyuvar), tüm organlara oksijen taşınmasını sağlayan hücrelerdir.
Neden Hamilelikte “Demir Eksikliği Anemisi”’ olur?
Demir gereksiniminin artması, demir depolarının yetersiz olması (yetersiz beslenme düzeyi, sık doğumlar ve düşükler, sık enfeksiyonlar ve özellikle parazit hastalıkları, bağırsaklarda emilim bozukluğu),kan kaybına bağlı olarak demir eksikliğine bağlı kansızlık(Anemi=alyuvar azlığı, yetersizliği)) gelişebilir.
Hamilelikte demir gereksinimi artması nedeniyle özellikle yeterli beslenmeyen gebelerde, yetersiz demir görülebilir. Bunun nedeni, hamilelik döneminde kanın sıvı volumü, içindeki kan hücrelerinden ve oksijen taşıyan hemoglobin maddesinden daha fazla artış gösterdiğinden tüm gebelerde kansızlığa(anemi) doğru bir eğilim olur. Bu durum “Fizyolojik Anemi”denilen normal bir durumdur.
Genellikle her gebeye bu nedenle demir desteği yapılır. Kandaki hemoglobin miktarı 10,5 gr/dl’nin altına düştüğünde gebe için anemiden bahsedilir, Anemi(kansızlık) durumu tespit edildiğinde hastanın detaylı incelemesi yapılmalıdır çünkü aneminin demir eksikliği dışında birçok ciddi nedeni de olabilir.
Gebelikte Demir Eksikliğini Gidermeye Yönelik Gıda Alımının Önemi
Hamile döneminde anne adayları gün içerisinde en az 2-3 porsiyon demir içeren besinler tüketmeye özen göstermelidir. Sakatat ve et, yüksek oranda demir içeren gıdaların başında gelir. Et yiyemeyenlerin tercih edebileceği demir içeren gıdaların başlıcaları; yeşil sebzeler, kuru üzüm, pekmez, fındık, fıstık, yumurta ve kuru baklagillerdir. C vitamini demir emilimini arttırır, bu nedenle demirden zengin besinlerin C vitamini içeren besinlerle (portakal suyu, salata gibi) alınması demir emilimini arttırır.
Tüm bunların yanı sıra anne adaylarının anemi olmasa dahi gebelik boyunca 3. aydan doğuma kadar demir preparatı kullanmaları önerilir çünkü hamilelik anemi gelişmesi için eğilim yaratan bir dönemdir.
0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

İletişim

Bize bir e-posta gönderebilirsiniz, en kısa sürede size geri döneceğiz.

Gönderiliyor

2018 © Erasmus Üreme ve Kadın Sağlığı.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?