Bu teknik kısırlıkla mücadele edebilir, ancak bu yumurtaların normal ve işlevsel olup olmadığı hala belli değil.

Çalışma, “etkileyici bir teknik başarı” dır. İngiltere’deki Kent Üniversitesi’nde genetik profesörü Griffin, çalışmaya Reuters’ta çalışmadan bahsetti. Kanser hastalarının doğurganlıklarını korumalarına, kısırlık tedavilerini iyileştirmelerine ve “insan hayatının ilk evrelerinin biyolojisine ilişkin bilimsel anlayışı derinleştirmelerine” yardımcı olabileceğini belirtti.

Çalışmada, Edinburgh Üniversitesi’nden üreme biyoloğu Telfer ve arkadaşları, 10 kadından yumurtalık dokusu örnekleri topladılar. Örneklerden, 48 olgunlaşmamış yumurta hücresini çıkardıkları foliküller izole edildiği belirtildi. Bu yumurtalar daha sonra büyümeyi destekleyen proteinlere sahip bir zara yerleştirildi ve olgunlaşmasına izin verildi. Bu yumurtalardan 9 u yeterince olgunluk sağlayıp bir sperm ile birleşirse embriyo olaştırabilecek kapasite olabileceği tespit edildi.

Ancak yumurtalar genetik analiz içermediğinden, sağlıklı olup olmadıklarının ve normal bir şekilde çalışıp çalışmadıklarının belli olmadığı aktarıldı. Diğer bir konu ise, yumurtaların bir kadının vücudunda geçirdiği beş ay yerine sadece yirmi iki gün içinde olgunlaşmasıdır. Gelişme sırasında hücrelerin tipik olarak küçük olduğunu, çünkü yumurtanın kendisi kadar sitoplazma almadıklarını, ancak çalışmadaki kutupsal vücutların alışılmadık derecede büyük olduğunu not etti. “Sahip oldukları son üretimler açıkça anormal olduğunu gösteriyor” denmekte. Rapor ettikleri doğru olsa bile, iyileştirilmesi gereken birçok şeyin olduğu öne sürüldü.
Görülen o ki bu yumurtaların işlem sırasında normal olup olmadıklarını tespit etmeden önce tekniğin güvenli ve optimize edilmiş olduğundan emin olmak için çok daha fazla çalışmaya ihtiyaç var ve ancak o zaman bu yolla olgulaştırılan yumurtalar, sağlıklı bebeklere yol açabilecek embriyolar oluşturmak için dölleme amaçlı kullanılabilir.

 

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

İletişim

Bize bir e-posta gönderebilirsiniz, en kısa sürede size geri döneceğiz.

Gönderiliyor

2018 © Erasmus Üreme ve Kadın Sağlığı.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?