Her ay kadın yumurtalıklarından birinden olgunlaşmış bir yumurtayı yumurtlar.

Bu yumurtalar overyan foliküle bırakılır ve yumurta kanalında yakalanır.

Bu yumurta yumurtalık folikülünden ayrılır ve Fallop tüpünün sonunda “yakalanır”

Burada tüpten yavaş yavaş rahim (uterus) doğru hareket etmeye başlayacak. Bununla birlikte, bir gebelik gelişmesi için, daha önce Fallop tüpünde tutulurken erkekten önce sperm ile karşılaşması gerekir.

Peki Sperm Yumurtaya Nasıl Ulaşır? Döllenme Nasıl Olur?

Sperm erkeğin penisini ejakülasyonla (boşalma yolu ile) terk eder ve serviks (rahim ağzı) yakınında vajinada birikir   (Rahime açılma). Sperm hemen yüzmeye başlar ve bazıları serviksin içine girerler.

Sonra sperm yumurtaya doğru uzun yolculuklarına başlar. Serviksten ayrılarak rahimden girer. Burada, Fallop tüplerine doğru yüzer. Sperm için vajina ve rahim, oldukça olumsuz ortamlardır, fakat sperm Fallop tüplerine ulaştığında, çoğunlukla kadının bağışıklık sisteminin potansiyel olumsuz etkilerinden arınmış olur. Ejaküle edilen spermden 14 milyonda yalnızca 1’i Fallop tüpüne ulaşır, ancak bir kereliğine sperm kendi yolunu bularak ilerlemesine yardımcı olması için yumurtadan kimyasal sinyaller alacaktır.

Sperm sonunda yumurta yakınında konumlanmış ve zona pellucida olarak adlandırılan kabuğa doğru itilir

Birçok sperm bu kabuğa yapışır, ancak yalnızca 1 spermin yumurta içine ulaşmasına izin verilir

Sperm dişi üreme sisteminde birkaç gün boyunca hayatta kalabilir – bu nedenle cinsel ilişki sırasında boşalan bir sperm, Pazartesi günü Salı veya Çarşamba günü yumurtlayabilir

FERTİLİZASYON (DÖLLENME) 

Sperm bir kere yumurtaya ulaştıktan sonra 16 saati aşkın bir süreçte spermlerin genetik materyal yapısı ‘Erkek pronükleus’ adı verilen karmaşık bir olay zinciri meydana gelir. Ve yumurtanın genetik materyali ‘kadın pronukleus’ oluşturur.

Erkek ve dişi pronükleus yumurtanın merkezine doğru birlikte hareket eder ve IVF sırasında mikroskopta görülebilir. Yumurtaya şimdi döllenmiş embriyo denebilir ve normalde yumurtlamadan 1 gün sonra bu aşamada olur.

 Embriyo Gelişimi

Döllenmeden sonraki gün embriyo genetik materyali iki katına çıkmalı ve daha sonra kabuğun içinde hala 2 özdeş hücre gelişir. Genetik materyalin bu iki katına çıkarılması ve yarıya bölünmesi embriyo yaklaşık 8 hücreye gelene kadar önümüzdeki 2 gün boyunca devam eder.

8 hücrede embriyo daha fazla hücre yapmak için bölünmeye devam eder, ancak şimdi hücreler çok sıkı bağlanır ve birbirleriyle iletişim kurmaya başlarlar.

Döllenmenin 4 ile 6 gün sonrasında, embriyonun blastosist evresi başlar. Sıvı, embriyonun içine küçük bir boşluk doldurarak dolmaya başlar. Dış hücreler bir duvar oluşturur ve iç hücreler bir top oluşturur – bu gelecekte bebek olacaktır.

Bunca zaman embriyo Fallop tüpünü aşağıya doğru yuvarlıyor ancak blastosist evresinde embriyo rahim içine girer. Önümüzdeki günlerde kabuğunun dışına çıkacak ve rahmin duvarına gömülecek. Büyüyecek ve nihayetinde anneyle kan damarı bağlantıları oluşturur. Anne duvarına bağlanmanın bu safhasına “implantasyon” denir ve bir gebelik oluşturmada önemli bir aşamadır.

Bu noktada embriyo, annenin kan dolaşımına kimyasal madde gönderir ve döllenmeden yaklaşık 2 hafta sonra kimyasallar bir gebelik testi ile toplanacak bir seviyeye ulaşır.

Embriyo daha sonra büyümeye ve bebek olmak için gerekli olan farklı hücre ve yapı türlerini geliştirmeye devam eder. Gebe kalma süreci gerçekleşir ve anne adayına artık “hamile” olduğunu söyleyebilir.

Bu basit bir süreç değildir !

Yukarıdakiler hamile kalmak için yapılması gereken birçok karmaşık adımdan sadece bir kısmını göstermektedir. Kadın, olgun bir yumurtayı yumurtlamalı ve adam yeterli miktarda yüzen sperm üretmelidir; Ancak sperm yumurtaya ulaşmalıdır; Yumurta döllenmiş bir embriyo haline gelmek için yapısını değiştirmelidir; Embriyonun genetik materyali doğru olmalıdır; Embriyo bir blastosist oluşturana kadar doğru bölünmelidir; Ve blastosist reddedilmeden rahim içine yerleştirilmelidir. Bazı insanların hamile kalma ile ilgili sorunları yaşamaları sürpriz değildir!

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

İletişim

Bize bir e-posta gönderebilirsiniz, en kısa sürede size geri döneceğiz.

Gönderiliyor

2018 © Erasmus Üreme ve Kadın Sağlığı.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?