Temel Üreme

Her ay, kadınlar yumurtalıklarından bir tanesinden olgun bir yumurta yumurtlamaktadır. Bu yumurta, bulunduğu follikülü (kapsülünü) terk ederek Fallop tüpünün ucu tarafından yakalanır. Buradan, yumurta yavaşça tüp içinde uterus (rahim) içine ilerler. Bir gebelik oluşabilmesi ise, yumurtanın mutlaka Fallop tüpü içinde iken erkekten gelen spermlerle karşılaşması ile gerçekleşir.

Sperm nasıl yumurtaya ulaşır?

Ejekülasyon yoluyla vaginaya ulaşan spermler yüzmeye başlayarak serviks (rahim ağzı) içine doğru bir yol bulmaya çalışır. Yumurtaya doğru sürecek olan bu uzun yolculuk böyle başlar. Serviksi geçip rahim içine girerler. Burada, Fallop tüpüne doğru yüzerler. Gerek vajina olsun gerekse rahmin kendisi sperm için dost olmayan bir ortamdır. Ancak Fallop tüplerine vardıkları zaman kadının bağışıklık sisteminden kaynaklanan negatif etkilerin çoğundan spermler kurtulmuş olurlar. Fallop tüplerine ortalama 14 milyon sadece 1 adet sperm varmaktadır. Burada ise, spermler, yumurtanın kendisine giden yolun bulunmasına yardım için ürettiği kimyasal sinyalleri alarak izlerler.

Sonunda, yumurtaya ulaşmış spermler artık yumurtanın kabuğundan içeri (Zona Pellucida) girmeye çalışırlar. Pek çok sperm bu kabuğa bağlanabilir, ancak yumurta bu kadar yolu kat etmiş spermlerden sadece bir tanesinin içeri girmesine izin verir.

Fertilizasyon (Döllenme)

Sperm, yumurtanın içine girdikten hemen sonra, 16 saat kadar sürecek birbirini takip eden komplike olaylar başlar. Bu sürenin sonunda dişi ve erkek genetik yapıyı taşıyan iki farklı pronükleus oluşur. Bu iki çekirdekçik yumurtanın merkezine hareket ederler, artık yumurta döllenmiştir bu yeni hücreye Zigot (döllenmiş embriyo) adı verilir. Bu aşama (pronükleer evre), Tüp Bebek (IVF) sırasında yumurtlamadan 1 gün sonra mikroskop altında izlenebilir.

İletişim

Bize bir e-posta gönderebilirsiniz, en kısa sürede size geri döneceğiz.

Gönderiliyor

2018 © Erasmus Üreme ve Kadın Sağlığı.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?