Regl dönemi, adet kanamaları geciktikten sonra yaptırdığınız hamilelik testi pozitif ise beklemeden gebelik kesesinin rahim içinde olup olmadığına bakılması için mutlaka güvendiğiniz bir kadın doğum uzmanına başvurmanız gerekmektedir. İlk ultrason muayenesinde gebelik kesesinin rahim içinde olup olmadığına bakılmaktadır. Gebelik kesesi rahim içinde görülmez ise dış gebelik için tetkik yapılması gerekmektedir.

Gebelik öncesinde ultrasonografik muayene ve Pap-Smear, kan sayımı, TSH tetkikleri yaptırılmalıdır.
Gebelik, ilk haftadan itibaren doktorunuz ile dikkatle takip edilmelidir. Her gebelik haftası anne veya bebekle ilgili birçok bulguyu ortaya çıkarır.

Sağlıklı bir bebek gelişimi için gebelik oluşmasından en az 6 hafta önce folik asit kullanılmaya başlanması faydalı olacaktır.

Sağlıklı hamilelik dönemi kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Herhangi kronik bir hastalığı olmayan gebede dikkat edilmesi gereken şeyler ile kronik bir hastalığı veya sürekli ilaç kullanması zorunlu bir özel durumu olan bir gebede dikkat edilmesi gereken şeyler farklıdır.

Hamilelik kesesi rahim içinde tespit edildikten sonra yaklaşık 6. haftada vajinal ultrason ile embriyoda kalp atışları tespit edilmektedir. Vajinal ultrason ile 7. haftanın sonunda hala kalp atışı görülemiyorsa gebeliği sonlandırmak gerekecektir. Kalp atışının görülmesinin ardından hamileliğin sağlıklı ilerlemesi için ilk testlere başlanmaktadır.
Yaptırılması gereken tesler; Kan Sayımı, TSH, Kan Grubu, TORCH Tayini, Seroloji, Tam İdrar Tahlili.

8. Hafta: Birden fazla faktör nedeniyle embriyo kalp atışı durabilme ihtimaline karşın Ultrasonda kalp atışının tekrar teyidi yapılır.

12. Hafta: Gebelik sebebiyle baş dönmesi, bulantı, kusma, kokulara karşı hassasiyet, halsizlik, sık idrara çıkma, kabızlık ve gaz gibi şikayetler 12. haftadan itibaren azalır. Düşük riskinin de azaldığı Gebelikte 12. Hafta, bebeğin büyümesiyle rahmin de büyümesi gözlemlenir. Kasık ağrıları olabilir Çünkü rahim bağlarının gerilmesine bağlıdır. Sancılanma, kanama halinde ise doktora başvurmak gerekir.

12. haftada yapılan muayenede bebeğin ense kalınlığı ölçümü ve en yüksek duyarlılığa sahip Trizomi 21 (Down Sendromu) taraması ve 18 ve 13 (damak-dudak yarığı, özel yüz görünümü, zeka özürü ve ağır iç organ anomalileri ile giden kromozom bozuklukları) ile ilgili ultrason muayenesi yapılır.

Kandaki BETA hCG ve PAPP-A değerleri ölçülerek risk oranları saptanır.

16. Hafta: Bebeğinizin cinsiyetini öğrenebileceğiniz dönemdir. Tercih ederseniz üçlü ya da dörtlü test uygulamalarını da bu dönemde yaptırabilirsiniz.

18-22. Hafta: Detaylı ultrasonografi bu haftada yapılır. Özellikle bu haftanın tercih edilmesinin nedeni kardiyak anomalilerinin bu haftadan itibaren çok daha net teşhis edilebilmesidir.

24-28. Haftalar: Gestasyonel Diabet taramasına yönelik 50 gr oral glukoz tarama testi yapılır. Diabet açısından riskli hamileler ilk üç aylık dönemde taranırken, tipik olarak hamilelere 24.-28. haftalar arasında şeker yükleme testi uygulanmaktadır.

28. Hafta: Bu hafta itibari ile ultrason kontrolleri daha sık yapılmaya başlanır. Tercihen 30, 32, 34, 36. haftalar olarak devam edilmektedir. Çünkü gelişme geriliği çoğunlukla bu haftalarda başlar ve belirgin hale gelir. Gelişme geriliğinin erken tespit edilmesi, bebeğin anne karnında kaybına kadar; birçok sorundan da korumuş olmaktadır.
36. Hafta: Bu haftada fetusun tahmini kilosunu ve duruş şeklini öğrenebilirsiniz. 36. haftadan itibaren doğumların yüzde 85’i gerçekleşmektedir .Doğumun beklendiği bu tarihlerde, anne adayları haftada bir muayeneye çağırılır. Bebeğinizin sağlığı açısından, anne karnında yeterli oksijenizasyona sahip olup olmadığı bilgisi için, doppler incelemesi yapılmaktadır .Eğer gelişme geriliği tespit edilirse Doppler USG ile Middle Cerebral Arter(MCA) Doppleri yaparak bebeğin beyninde gelişme geriliğine bağlı sıkıntı oluşumu başlamış mı diye bakıp doğum kararı verilmektedir.

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

İletişim

Bize bir e-posta gönderebilirsiniz, en kısa sürede size geri döneceğiz.

Gönderiliyor

2018 © Erasmus Üreme ve Kadın Sağlığı.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?