Depresif ruh halinin birçok sebebi olabilir. Çevre, eşler, aileler, iş yeri, çocuklar vb. Bununla birlikte, hormonal bozukların neden olduğu depresif ruh halleri de mevcuttur ki; bunlar, güvenli bir ortamda yaşayan, eşleriyle herhangi bir çatışmada bulunmayan, iyi yetiştirilmiş çocuklara sahip olan, ancak yine de büyük depresif ruh halleri şikayetinde bulunan kadınlara konulmuş – çoğunlukla sezgisel olarak doğru – tanılardır. Ruhsal kargaşaların hormon bozuklukları başlamasıyla ilişkili olduğu için etkilenen kadında hormonların teşhisi gereklidir. Bu rahatsızlıklar öncelikle adetten kesilme sırasında (menopoz) veya doğrudan daha öncesinde görülmektedir. Kadın hastalar hayatlarında her şey yolunda giderken birdenbire, kendilerine açıklayamadıkları ani ruhsal sıkıntılardan ve bazen de aşırı karamsar düşüncelerden şikayetçi olmaktadır.

Ancak depresif ruh halleri kadınlara daha önce de zorluk çıkartabilir; örneğin, adet öncesi sendromu çerçevesinde.  Özellikle ergenlikten hemen sonraki genç kızlar da savunmasızdır. Yaşamın bu evresinde özellikle panik ataklar, depresyonlar ve fobiler yaygın ortaya çıkmaktadır.

Psikiyatristle iş birliği mutlaka şarttır. Bununla birlikte kadınlarda ortaya çıkan ruhsal sorunların bir kısmının gerçekten hormonel kökenli olduğunu ve mutlaka psikotrop ilaçlarla tedavi edilmesi zorunluluğunun olmadığını bimek gerekir.

Bugün saf progesteron hormonunun beyinde belirgin bir yatıştırıcı etkiye sahip olduğu bilinmektedir. GABA reseptörlerine bağlanır ve günümüzde antidepresan olarak kullanılmakta olan ve ilaç grubu da denilen seçici bir serotonin-yeniden-alım inhibitörü olarak etki eder. Progesteron, kadın beyninin kendi gerçekleştirdiği, doğal bir antidepresandır. Örneğin; ergenlikten sonra, menstrüasyondan önce veya menopozda olduğu gibi eksikse, hormonlarla alakalı olan ağır ruhsal karmaşalara sebebiyet verebilir.

Belli başlı psikiyatrik bozukluklar hariç tutulduğunda, kadınlarda depresyonu azaltmak için saf progesteron alması önerilebilir. Progesteron, öncelikle sakinleştirici etkiyi geliştiren hormon olan aloprognelonona dönüştürülmelidir. Eğer yapay bir gestajen (progesteron benzeri) eklenir ise allopregnanolone oluşamayacağından, sakinleştirici etkisi de ortaya çıkmayacaktır. Çoğunlukla kadınlar tedavinin başlangıcından yakın zaman sonra progesteronun sakinleştirici etkisini anlamakta; gerçekten gevşetici ve uykuya sebebiyet verici bir etki elde edilebilmektedir. Progesteronun 10-14 gün beklenen adetten önce almak önerilebilir.  

 

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

İletişim

Bize bir e-posta gönderebilirsiniz, en kısa sürede size geri döneceğiz.

Gönderiliyor

2018 © Erasmus Üreme ve Kadın Sağlığı.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?