Tek başına tiroid hastalığı gebeliğe engel olur denemez fakat herhangi bir kısırlık sebebi mevcutsa, tiroid bu durumda gebeliğe olumsuz etki edebilir!
 
Tiroid hormonları başta cinsiyet hormonları olmak üzere diğer hormonlar ile etkileşim içerisindedir. Tiroid hormonları, yumurtalıkların normal işleyişini korumak ve yumurtayı olgunlaştırmak için üreme hormonları olan östrojen ve progesteron ile etkileşim halindedir. Tiroit hormonu olması gerekenden özellikle az salgılanıyor ise kadının doğurganlık yetisi azalabilmektedir. Haşimato şeklinde tabir edilen hastalık da kadınlarda kısırlığa sebep olabilecek bir sorundur. Haşimato sorunu, bir çeşit tiroit hastalığıdır. Haşimato hastalığına sahip olan kadınlar kısırlık açısından daha çok risk grubundadır.

Özellikle hipotroidi kısırlığa neden olabilen etkenler arasındadır. Kadınlar da yumurta sayısında ve kalitesinde düşüşe yol açabildiği gibi erkeklerde de sperm sayısında ve kalitesinde düşüşe sebep olabilir!

Gebe kalamayan bir kadında ilk yapılacaklar arasında tiroid hormonlarının ölçümü yer alır. Gebelerde tiroid hormonları normal olsa bile antikorların yüksek olmasının, düşük ile bağdaşabileceğini ileri süren çalışmalarda vardır.
Gebelik düşünen kadınların hormonlarına bakılıp, tiroid problemi olup olmadığı değerlendirilmeli ve tedavi sırasında vücudun diğer organlarına da olumsuz bir etki yapması engellenmelidir.
 
Hipotroidi, fetüste kalıcı kalp rahatsızlıklarına da yol açabilmektedir.
Anne ve baba olmak isteyen ancak guatr sorunu sebebiyle kısırlık sorunundan mustarip olan kadınlarında çeşitli hormon testlerinin yapılması gerekir. Bu testlerden bazıları aşağıdaki gibidir:
 
TSH,
Serbest T3 ve T4,
Anti TPO antikor
0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

İletişim

Bize bir e-posta gönderebilirsiniz, en kısa sürede size geri döneceğiz.

Gönderiliyor

2018 © Erasmus Üreme ve Kadın Sağlığı.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?