Fibroidler,  en yaygın iyi huylu rahim tümörleridir. Myomlar, tıbbi literatürde “fibroid, uterin fibroid, leiomyoma, myoma uteri” gibi isimler verilir.  Bunlar, doğurganlık yaşındaki kadınların %20’sinde  ve genellikle 35 ile 45 yaşları arasında görülür. Rahim duvarında oluşan, yavaş büyüyen ve kansere neden olmayan bir tümör olan fibroid(myom),  düz kas ve bağ dokusundan oluşur.
Belirtiler göstermeyen fibroidler genellikle rutin pelvik muayene sırasında fark edilirler. Ultrason taraması tanıyı doğrulayabilir. 
 Myomların yerleşim yerine bağlı zaman zaman infertilite problemleri oluşabilir. Fibroidi(Myom) olan kadınların %10’unda fetüsün yanlış durması, erken doğum, zarın erken yırtılması, bebeğin küçük olması ya da rahim içi genişlemesinin sınırlı olması, kanama ve ağrı gibi diğer hamilelik sorunları meydana gelir. Fibroidi olan hastalar ayrıca sezaryen doğum riskiyle de karşı karşıyadır. Fibroidler östrojene bağımlı tümörler olmalarına rağmen, hastaların %70 ila %80’inde boyutlarında değişiklik saptanmamıştır.
Küçük, semptomsuz (belirtisiz) fibroidler çoğunlukla tedavi gerektirmez, ancak büyümenin değerlendirilmesi için düzenli muayene gerekli olabilir. Semptom oluşturan (şikayete neden olan) fibroidler için cerrahi tedavi gerekebilir.  
0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

İletişim

Bize bir e-posta gönderebilirsiniz, en kısa sürede size geri döneceğiz.

Gönderiliyor

2018 © Erasmus Üreme ve Kadın Sağlığı.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?