İleri yaşlarda gebelik ve anneliğe son yıllarda daha sık rastlamaya başladık. 40’tan sonra hamile kalan kadınlar 100 yaşına dek yaşayabilir.

Gebeler üzerinde yapılan araştırmalar, 40 yaş ve üzerinde doğal yoldan hamile kalabilen ve bebeği olan kadınların 100 yaşına kadar yaşayabilme potansiyeli daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bunun nedeni diyabet, kanser, obezite ve kalp hastalığı gibi ciddi sağlık sorunları yaşamayan 40’lı yaşlardaki kadınların bazıları doğum yapabilmektedir.

Ancak bu kadınların biyolojik saatlerinin diğer yaşıtlarına oranla, daha genç olduğu da tespit edilmiştir.
İleri yaştaki kadınlar da genç yaştaki kadınlar gibi sağlıklı bir doğum yapabilme şansları var.

ANCAK;

Yumurtalık rezervi özellikle 35 yaşından sonra gittikçe azalarak yumurtaların kalitesi bozulmaya başlamaktadır. 37 yaşından sonra hamile kalma olasılığı azalmaktadır. 41 yaşından sonra ise gebelik ihtimali dramatik bir şekilde düşmektedir. Bu nedenle anne olmayı ileri yaşa erteleyen kadınlar öncelikle yumurtalık rezervlerine baktırmalılar.
İleri yaşlarda düşük riski söz konusu

Normalde yüz kişiden 10’u erken doğururken, ileri yaşlarda bu oran %15’e çıkıyor. ????Kanama 100 gebeden 1-3’ünde görülürken, ileri yaşlarda oran %5’e yükseliyor?????. 20’li yaşlardaki kadınların %20’si sezaryan doğum yaparken, 40’lı yaşlarda sezaryan ihtimali artarak oran %40-45’e yükseliyor. Ancak, %60’ı normal doğum yapmaktadır.

20’li yaşlarda bir kadının düşük riski %15-20, 30’lu yaşların ortasında bu risk, %30, 40-45’li yaşlara gelindiğinde ise düşük riski %35-40’a kadar yükselmektedir. Düşük riskinde özellikle ilk 12 hafta oldukça önemli ve kritik.
İleri yaşlarda Prematüre bebek doğum oranı artmaktadır

İleri yaş gebeliğe bağlı plasenta yetersizliği sıklığı artmaktadır. Buna bağlı fetus oksijensiz kalabiliyor(hipoksi) veya iyi beslenemeyip zayıf doğabilmekte(intrauterin gelişme geriliği) ya da erken doğum(prematüre) olasılığı artmaktadır.

İleri yaşlarda Down sendromlu çocuk doğumu sıklığı artmaktadır

35 yaşından sonraki gebeliklerde, bebekte kromozomlarla ilgili sorunlar oluşma riski artmaktadır. En bilinen örneği Down sendromlu çocuklardır. 20 yaşında her 1000 doğumdan 1.9’u, 35 yaşında her 1000 doğumdan 5.2’si, 40 yaşında her 1000 doğumdan 15.2’sinde kromozom hastalıkları oluşmaktadır.

Kariyerine odaklanan, çalışan kadın oranları artarak devam etmektedir. Buna bağlı olarak 35 yaş sonrası doğumlarda çok ciddi artış gözlenmektedir. 35 yaş üstü doğum riskleri azımsanmayacak ve göz ardı edilmeyecek boyuttadır. Ancak ileri yaşta doğum yapmayı planlayan anne adayları için önceden yumurtalarını dondurarak, hedeflenen ileri yaşta daha sağlıklı doğum yapabilme ihtimali yüksektir.

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

İletişim

Bize bir e-posta gönderebilirsiniz, en kısa sürede size geri döneceğiz.

Gönderiliyor

2018 © Erasmus Üreme ve Kadın Sağlığı.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?