Hamilelikte enfeksiyon otizm riskini artırıyor…
Hamileliğin ilk aylarında genital enfeksiyon geçiren kadınların, otizmli çocuk sahibi olma riskleri, normalin iki katı daha fazladır.
Columbia Üniversitesi’nde yapılan araştırmalara göre, gebeliğin erken döneminde genital herpes ile enfekte olmuş kadınlarda, otizm spektrum bozukluğu (ASD) tanısı alan bir çocuğa doğum yapma olasılığı iki kat arttığı gözlemlenmiştir.
Araştırmada, annenin HSV-2’ye (genital herpes) bağışıklık tepkisinin fetal merkezi sinir sistemi gelişimini bozarak otizm için risk oluşturabileceği ifade edildi.
Genital enfeksiyon rahatsızlığı mevcut olan kadınların bazıları için, hayat boyu süren bu enfeksiyon genital bölgede bazı sancılara sebep olabilirken, bazıları ise görülen ve hissedilen hiçbir bulgu taşımamaktadır. Virüsün ilk saldırısından sonraki iyileşme sonrası virüs durgun bir döneme geçiyor ancak sonradan virüsün yeniden hastalığa dönüşmesi söz konusu olabilmektedir.
1998 ve 2008 yılları arasında, ASD ile ilgili Norveç Anne ve Çocuk Kohort Çalışması yapılır. Bu çalışmada 90.000’in üzerinde yaklaşık 18 haftalık hamilelerden ve sonrasında doğumda alınan kan örnekleri incelenerek enfeksiyonla otizm riski arasındaki bağlantı incelenir. ToRCH: Toxoplasma gondii, Rubella, Sitomegalovirus ve Tip 1 Simplex virüsleri(HSV-1 veya oral herpes) tip 2 simplex virüsleri (HSV-2 veya genital enfeksiyon) olarak bilinen düşük ve doğum kusurlarına neden olabilen bir grup enfeksiyöz ajana odaklandılar.
Hamileliğin ilk zamanlarında vücudun yüksek miktarlarda antikör üretmesi haftalar aldığı için, enfeksiyon, ya da enfeksiyonun yeniden aktif hale gelmesi, fetal sinir sistemi büyük bir ilerleme gösterdiği kaydedilir.
Virüsün, fetüsü enfekte edeceğine dair kesin bir kanıt olmamasının yanısıra, olması durumunda ise, fetüsün ölümüyle sonuçlanacağı gözlemlenmiştir.. Buradaki önemli faktör virüsün kendisi değildir, ancak bağışıklık sisteminin virüse verdiği reaksiyondur.
Araştırmalar sonucunda, hamilelikte yaşanan bazı bulaşıcı rahatsızlıkların çocukların otizmle doğma riskini arttırmasıyla sonuçlandığı gözlemlense de bağışıklık sisteminin genital enfeksiyon ve otizm arasındaki bağlantıyı açıklamakta yetersiz kaldığını vurgulanmaktadır.
Erken nörolojik gelişimde bağışıklık sisteminin rolü oldukça önemlidir. Araştırmaların HSV-2 enfeksiyonunun otizm riskiyle bir bağlantısı olabileceği kesin kanıtlanmamışsa da çalışmaların bu konu üzerinde yoğunluk kazanmasının önemli olduğu savunulmuştur.
Gebelik öncesi genital herpes kapan kadınlar virüsü bebeğe geçirme açısından çok düşük risk taşırlar (%1’den az). Çünkü bağışıklık sistemi plasentadan bebeğe de geçen antikorlar üretir. Eğer HSV doğum sırasında doğum kanalında aktif ise bile bu antikorlar bebeği korur. Ek olarak, eğer anne genital herpes taşıdığını bilirse, doktoru bebeği koruyacak adımlar atacaktır.
Alıntıdır; https://www.sciencedaily.com/releases/2017/02/170222131515.htm