İnfertiliteyi (Kısırlık) Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Günümüze birçok davranışın veya alışkanlığın üreme ve doğurganlık üzerinde olumlu veya olumsuz etkileri olabildiğini gözlemliyoruz. İnfertilitenin birçok olası nedeni olmakla birlikte ve doğurganlığa etki eden belli faktörler hem anne hem de baba adayını eşit şekilde etkiler. Kimi zaman ise, infertilite sebebini açıklayabilecek kesin bir nedende bulunamayabilir.

Ayrıca, doğurganlığı etkileyen bazı risk faktörler vardır ki çocuk isteği olan aileler bazı hususlara dikkat edebilir ve bazı alışkanlıklarını değiştirerek çocuk sahibi olma olasılıklarını arttırabilirler.

 

Peki doğurganlığı doğrudan etkileyen risk faktörleri nelerdir?

 

Yaş: Yaş özellikle kadınların doğurganlığı açısından son derece önemli bir kriterdir. Yaş ile birlikte doğurganlığın azaldığı bilinen bir gerçektir. Özellikle 35 yaş ve sonrasında çocuk sahibi olmayı düşünen kadınların göz önünde bulundurması gereken önemli bir faktördür diyebiliriz. İleri yaş aynı zamanda uygulanacak infertilite tedavisinin başarı oranlarına da etki eder.

Tüp bebek tedavilerinde yaşa bağlı başarı oranlarını öğrenmek için “Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Etkileyen Faktörler Nelerdir?” başlıklı blog yazımıza da göz atabilirsiniz.

Kilo: Aşırı kilolu (obez) veya gereğinden fazla zayıf olmak kadınlarda yumurtlamayı etkileyip aynı zamanda düşük riskini arttırabilirken, özellikle aşırı kilo ise erkeklerde sperm sayısının ve kalitesinin düşmesine neden olabilerek üremeyi olumsuz etkileyebilir.

Sigara ve alkol tüketimi: Sigara içmek veya pasif olarak çok fazla maruz kalmak, fazla alkol tüketimi gibi zararlı alışkanlıklar kadınlarda yumurta gelişimi, yumurtlama, döllenme ve embriyonun erken gelişimine olumsuz etki ederek erkeklerde ise sperm kalitesini düşürerek gebelik şansını azaltabilir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar: Cinsel yollar ile bulaşan hastalıklar da aynı şekilde üremeyi olumsuz etkileyebilir. Bu gibi durumlarda mutlaka doktorunuz ile görüşmenizi öneririz.

Stres: Hayatımızın birçok alanında olduğu gibi üreme üzerinde de olumsuz yönde etkileri olabilir. Hormonlarımızı, bağışıklık sistemimizi ve sinir sistemimizi olumsuz yönde etkilerken bu durum bedenimizi de etkileyebilir. Stresli bir yaşam; kadınlarda toplanan yumurta sayısında ve erkeklerdeki sperm üretiminde olumsuz etkiler yaratarak gebelik ihtimalinde düşüşe neden olabilir

Çevresel faktörler: Belli böcek ilaçlarına, çözücülere ve ağır metallere maruz kalmanın, özellikle erkeklerde üremeyi olumsuz yönde etkilediği gözlemlenmiştir.

Kısacası 35 yaşın üstündeyseniz, fazla sayıda sigara tüketiyorsanız, stresli bir işe veya çevreye sahipseniz ve bunun yanında çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız öncelikle bazı alışkanlıklarınızı düzenleyerek işe başlamanızı öneririz.

Op. Dr. Melih Aygün ve ekibi olarak Erasmus Kadın ve Üreme Sağlığı Merkezi’nde 20 yılı aşkın tecrübe birikimimiz ile infertilite sorunlarına çözüm sunuyoruz ve ailelerin hayallerini gerçekleştirmesine yardımcı oluyoruz. Daha ayrıntılı bilgi ve muayene randevusu için bize Instagram hesabımızdan veya 0212 231 37 50 numaralı hattımızdan ulaşabilirsiniz.

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

İletişim

Bize bir e-posta gönderebilirsiniz, en kısa sürede size geri döneceğiz.

Gönderiliyor

2018 © Erasmus Üreme ve Kadın Sağlığı.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?