Genelde tüm dünyada başarı ile gerçekleştirilen ve her geçen gün başarısı kat kat artan bir tedavi uygulamasıTüp bebek tedavisinde, kadın hastadan elde edilen yumurtalar laboratuar koşullarında baba adayından alınan spermler ile bir araya getirilir. Döllenme sağlanır. İnsanın sperm ve yumurtanın döllenmesinden sonra rahim içinde meydana gelen ilk hali olan Embriyolar 2 – 5. Gün anne adayının rahmine yerleştirilir.

Labaratuvarda döllenme tekniği ile ya da mikroenjeksiyon yöntemi yani yumurta içine spermin enjekte edilmesi ile gerçekleştirilmektedir. Bu yöntemlerin her biri tüp bebek tedavisi yöntemidir.

Kadınlar İçin:

Yumurtlama (Ovülasyon) Testi: Hormon düzeylerini ölçmek ve yumurtla olup olmadığını kontrol etmek için istenen bir kan testidir.

Histerosalpingografi (İlaçlı Rahim ve Tüp Filmi): Rahimağzı kanalının, rahim içinin ve Fallop tüplerinin yapısal ve işlevsel özelliklerini incelemede yaygın olarak kullanılanılan methoddur. HSG tüplerin açıklığını ve görevlerini yerine getirme yeteneğine sahip olup olmadığını saptamak, servikal kanal ve rahim içerisinde yer kaplayan oluşum ve anomalileri görebilmek amacıyla yapılır.

Tanısal Laparoskopi: Laparoskopi pelvik bölge enfeksiyonlarında, tüplerden kaynaklanan kısırlık sorunlarında ve diğer muayenelerde anormal/şüpheli bulgular mevcut ise kullanılması gereken bir yöntemdir.

Tanısal Histeroskopi: Rahim içi boşluğundaki doğumsal ya da sonradan gelişen yapı ya da durumlar gebeliğe engel teşkil edebilir. Endometriyal ve rahim içi boşluğu anomalilerinin görülme sıklığı, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında yaklaşık olarak +39’a kadar çıkabilir. Bu gibi durumlarda rahim içi boşluğunu araştırmak için muayene esnasnda yapılan tanısal histeroskopi başarıyı arttırabilir.

Hormon Testleri: Yumurtlama hormonları, tiroid ve hipofiz hormonlarına bakmak için yapılan kan testleridir.

Yumurtalık Rezervi Testi: Yumurtaların kapasite ve kalitesini belirlemek amacıyla yapılan testlerdir. Adetin ikinci ya da üçüncü günü ölçülen FSH ve estradiol testi, yumurta rezervi çok düştüğünde belirgin sonuç verir.

Genetik Testler: Kısırlık yani infertiliteye sebep olan genetik bir durum olup olmadığını anlamak amacıyla yapılabilir.

Pelvik Ultrason (Pelvik USG): Rahim ve yumurtaları incelemek için ultrason yapılır.

Erkekler İçin Testler:

Genel Fiziksel Muayene: Genital organlar muayene edilir. Tıbbi geçmiş, geçirilen hastalıklar ve kullanılan ilaçlar öğrenilir.

Sperm Analizi: Erkek infertilitesinde yapılan en önemli test sperm analizidir. Bir veya birden çok defa sperm örneği vermenizi istenebilir. Erkek infertilite’si tanısının konabilmesi için 3–8 hafta aralıklarda en az 2 tetkik yapılır. Sperm örneği mastürbasyon yoluyla temin edilir, örnek alınırken 3 ile 5 günlük cinsel perhiz olmalıdır ve laboratuarda miktar, renk, enfeksiyon varlığı olup olmadığı, sperm sayısı, spermlerin şekli ve hareketliliği açılarından incelenir.

Hormon Testleri: Testosteron düzeyini ve diğer erkek hormonlarını incelemek için yapılan kan testleridir. Bu hormonlar FSH, LH, Total Testosteron ve Prolaktin’dir. Semen analizinde sperme rastlanmayan erkeklerde, sorunun testis kaynaklı olup olmadığının tespitinde yardımcı olur.

Rektum ve Testis Torbası Ultrasonu: Geri boşalma gibi problemlerin varlığının teşhisi için ultrason istenebilir.

İletişim

Bize bir e-posta gönderebilirsiniz, en kısa sürede size geri döneceğiz.

Gönderiliyor

2018 © Erasmus Üreme ve Kadın Sağlığı.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?