Sekonder infertilite, çoğu kişinin düşündüğünden daha yaygın ve duygusal olarak sancılı bir süreçtir.

Pek çok kişi birinci ya da ikinci bebeğe sahip olmasının ardından çocuklarına kardeşlik etmesi açısından yeniden bebek sahibi olmak ister. Bunun hayalini kurar. Fakat bebek sahibi olduktan sonra tekrar bebek sahibi olma olasılığı bazı kişiler için geçerli olmayabilir. İnfertilite tanısı, üzücüdür ve stres yaratabilir.

Bu durumla başa çıkma yollarını aşağıda sunuyoruz;

  1. Çocuğunuz Doğduğundan Sonra Nelerin Değiştiğini Düşün‘’İkincil infertilite vakalarının çoğunun nedenini bilmiyoruz.” Çoğu zaman, yaşla bağlantılı olduğunu tahmin etmekteyiz. Yaş ile üreme arasında önemli bir bağlantı vardır ve yaş ilerledikçe üreme verimliliği düşmektedir. Gerçek şu ki, kadınlar için doğurganlık 25 yaşında zirve yapar ve 30 yaşlarında azalmaya başlar. 40’ta ise gittikçe azalmıştır. Biz yaşlandıkça yumurta kalitesi azalır ve infertiliteye neden olan fibroid ve endometriozis gelişmesi daha olasıdır. Son hamileliğinizden bu yana ekstra kilo almak, kullanılan ilaçlar veya ameliyat olmak gibi başka faktörler de sorun olabilir. Eşinizin sperm kalitesi veya üretimi artık zayıf olabilir.
  1. Tıbbi Yardım Alın

Çoğu uzman, 35 yaşın altındaysanız veya 35 yaşın üstündeyseniz, altı aydan sonra, korunmasız cinsel ilişkiye girdikten hamile kalmayı başaramıyorsanız konusunda uzman doktorlar ile görüşmenizi önerir. Bir yıl beklemek, sperm sayımı veya yumurtlama ile ilgili bir sorunun varlığını gösterebilir.

3. Yapılması Gereken Testleri Öğrenin

İnfertilite konusunda uzmanlar size ve eşinize  şu andaki sağlık ve tıbbi geçmişiniz hakkında sorular sorulacaktır. Yumurtlayıp yumurtlamadığınızı belirlemek için bir kan tahlili ve ultrasonla bakılması tavsiye edilir.  Tıkalı fallop tüpleri ve sperm sayısını ve kalitesini ölçmek için bir sperm analizi yapılması sağlanır.

  1. Bir Plan Yaratın

Konusunda uzman ve güvenilir olan doktorunuz ile  ” yol haritası” yapın; Tüp bebek tedavisi gerkecek mi? Tedaviye ne kadar bütçe ayırabilrsiniz? Sonra bir zaman çizelgesi yaratın.

  1. Duygularınızı Kabul Edin


Öfke, üzüntü ve endişe gibi duygu durumları bu süreçte yaşanılması normaldir. Sekonder infertilite ile ilgili doğru bilgiyi edinmek yardımcı olabilir. Ulusal İnfertilite Derneği’nin web sitesi bilgiye erişmek için iyi bir yerdir.

  1. Lojistik Hazırlık


Üreme tedavisi görenler için, sık sık yapılan testlerin ve prosedürlerin hassas bir şekilde planlanmasını gerekmektedir. Sizin için güvenilir doktoru bulmak, psikolojinizi rahatlıkla paylaşabileceğiniz doktorun olması, rahat iletişime geçebileceğiniz ekibe sahip olması ve ilk çocuğunuzun bakımında gözünüzün arkada kalmaması tüm aşamalarda önemlidir. Huzurlu, rahat ve güvenli bir süreç geçirmeniz tedavinin başarısına olumlu etki sağlayacaktır.  

  1. Zor Sorular için Hazırlık


Başka bir bebeğe sahip olmak istiyor musunuz? , Kardeş yapacak mısınız? gibi çevrenin baskıcı sorularıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu süreci atlatmak için kendinizden emin olmanız gerekmektedir.

  1. Şimdiye Odaklanın

 

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

İletişim

Bize bir e-posta gönderebilirsiniz, en kısa sürede size geri döneceğiz.

Gönderiliyor

2018 © Erasmus Üreme ve Kadın Sağlığı.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?