CMAJ’de (Kanada Tabipler Birliği Dergisi) yayınlanan yeni araştırmaya göre infertilite tedavisi gören kadınların şiddetli gebelik komplikasyonları yaşama olasılığı daha yüksektir.

Kanada’da gebelikte ciddi komplikasyonlarla karşılaşma oranı her 1000 doğumda yaklaşık 10 ila 15’tir. Anne ölümleri daha nadir görülür ve Kanada’da her 100.000 doğumda 10 veya daha azında görülmekte olup, hamilelik sırasında, bu tür komplikasyonlar genellikle ani ve ön görülme olasılığı azdır.

McGill Üniversitesi Sağlık Merkezi, Montréal, Quebec Araştırma Enstitüsü Başkanı Dr. Natalie Dayan yapmış olduğu çalışmada “Özellikle infertilite tedavisi alan kadınların, herhangi bir tedavi görmeden doğum yapan kadınlara kıyasla ciddi gebelik komplikasyonları yaşama ihtimalinin % 40 daha fazla olduğunu bildirmiştir. “Bununla birlikte, bu komplikasyonları geliştiren mutlak kadın sayısının oldukça küçük kaldığını hatırlamak önemlidir; bu, doğal olarak gebe kalamayan çoğu kadın için, bu tedavinin gebe kalmanın ve çocuk sahibi olmanın çok güvenli ve etkili bir yöntem olduğu anlamına gelir.”

Kanada’da her 6 çiftten 1’i kısırlıktan etkilenir ve çoğu, kısırlık tedavisi görür ve her yıl yardımcı üreme teknolojisine sahip tedavilerden sonra meydana gelen yaklaşık 18.000 hamilelik görülür. Ontario’daki Tüp bebek uzmanları, yalnızca bu tedavilerin başarı oranını değerlendirmek için değil, aynı zamanda tedaviden sonra annenin sağlığının uygun bir şekilde denetlenmesini sağlamak için veri topladı.

Kanadalı araştırmacılar, yaptıkları çalışmada 2006-2012 yılları arasında Ontario hastanelerinde olan toplam 813 719 canlı doğum ve ölü doğum hakkındaki verilere baktılar. İnfertilite tedavisi ile gebe kalan 11 546 kadını tespit ettiler ve spontan(tedavi gerektirmeyen) yol ile gebe kalan 47 553 kadın ile karşılaştırdılar. Tedavi ile gebe kalan kadınların yaş ortalaması, sosyo-ekonomik seviyeleri, ilk kez gebe kalma oranının ve çoğul(ikiz-üçüz vb) gebelik oranlarının daha yüksek olduğu gözlemlendi.

Şiddetli bir maternal morbidite olayı, 1000 kısırlık tedavisi görmüş hamilelikte 30.8 oranında gerçekleşirken, spontan oluşan 1000 hamilelikte 22.2 oranında gerçekleştiği izlenmiştir. Bu risk artışı, tüp bebek tedavisi ile gebe kalanlarda gerçekleşirken, intrauterin inseminasyon(aşılama) veya ilaçla ovülasyon indüksiyonu gibi diğer infertilite tedavisi görenlerde maternal morbidite oranında spontan gebelik olanlara göre artış olmadığı gözlemlenmiştir..

Mevcut çalışma, 40 yaşından büyük anne yaşının ve ikizlere veya üçüzlere hamile kalmanın her birinin bu komplikasyonların daha yüksek bir oranla bağlantılı olduğunu göstermektedir.

İnfertilite tedavisi genellikle yaşı 35 üstü kadınlara yapılır ve infertilite tedavisinden sonra çoğul gebelikler de daha olasıdır. Yazarlar, “yumurtalık hiperstimülasyonunun dozu veya taze ve donmuş embriyo transferi gibi in vitro fertilizasyon teknikleri, spesifik tedavi bileşenlerinin olup olmadığı veya annenin genel sağlık durumunun veya risk artışına sebep olabilecek diğer parametreler üzerine çalışmaların devam edeceğini’’ belirtmişlerdir.

 

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

İletişim

Bize bir e-posta gönderebilirsiniz, en kısa sürede size geri döneceğiz.

Gönderiliyor

2018 © Erasmus Üreme ve Kadın Sağlığı.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?