Kadınların çoğu, gebe kalmadan önce, hamile olmaya karar verdiklerinde konusunda uzman ve güvenilir doğum doktorlarına görünmeleri  gerektiğini bilir. Aynı zamanda hamile kalmadan önce yaşam tarzında bazı değişiklik yapmaya başlamak da önemlidir. Bu adımlar kendinizi ve vücudunuzu hamilelik için hazırlamanıza yardımcı olacak ve sağlıklı bir bebek sahibi olmanız için size daha iyi bir şans verecektir.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanınız, öncelikle, mevcut sağlığınızı, sağlık geçmişinizi ve ailenizin sağlık geçmişini gözden geçirecektir. Ailenizdeki bazı sağlık sorunları ya da genetik bir takım yapısal problemler, çocuğunuza geçebilir. Doktorunuz sizi  genetik bir danışmana sevk edebilir.

Eşinizle kan uyuşmazlığı yaşayıp yaşamadığını söyleyen bir takım kan testleri yaptırmanız gerekebilir; rahim ağzı değerlendirilmesinin gerçekleştirilen Pap smear testi, genel sağlık durumunu inceleyen tam kan sayımı (Hemogram), troid fonksiyon testleri vb. kan testleri yaptırmanız sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmeniz sağlıklı bir bebeğe kavuşmanız için gereken testlerden bazılarıdır.

Doktorunuz sizinle hamilelik sürecini en rahat ve sorunsuz şekilde geçirebilmeniz için bir takım ilaçlar, şifalı bitkiler ve takviyeler hakkında konuşacaktır. Eğer daha önce kullandığınız bazı ilaçlar varsa, hamile kalmadan önce yapılan tetkikler ışığında, ilaçlarınızda bazı değişiklikler önerebilir.

Astım veya diyabet gibi uzun vadeli sağlık sorunları, hamile kalmadan önce stabil olmalıdır.

Eğer fazla kilolu iseniz, hamilelikten önce kilo vermenizi önerecektir. Bunu yapmak, hamileliktekibazı  komplikasyonları ver problemlerin olası risklerini azaltacaktır.

ALKOL, SİGARA, UYUŞTURUCU MADDE KULLANIMINI BIRAKIN

Hamile kalmadan önce alkol, sigara, madde bağımlılığından kurtulmanız gerekmektedir. Bu alışkanlıklar gebelik sürecini olumsuz etkileyecektir hatta düşük yapma riskini artıran faktörlerdir.

DENGELİ BESLENME ŞART!

Tükettiğiniz balık miktarını da sınırlandırın. Elbette B12 ve Omega 3 açısından yağlı balıkları tüketmek oldukça yararlı olacaktır ancak her şeyde olduğu gibi fazla tüketimin de zararı vardır. Çünkü,bazı deniz mahsulleri, civa içerdiğinden, bol miktarda yenilirse doğum kusurlarına neden olabilir.

Hamile kadınların yapması gerekenler;

  •    Haftada 340 gr’dan fazla balık yemeyin
  •    Köpek balığı gibi büyük okyanus balıklarından kaçının.
  •    Ton balığı alımını haftada 100 gr  ile sınırlayın.

VİTAMİN VE FOLİK ASİT ALIN

  • Folik asit, özellikle bebeğin omurgasıyla ilgili problemler gibi doğum kusurları riskini azaltır.
  • Hamile kalmadan önce folik asit ile bir vitamin almaya başlayın.

Özellikle de A, D, E ve K vitaminlerinden yüksek dozda sakının. Normalde önerilen günlük miktardan daha fazla alıyorsanız, bu vitaminler gebelikte de sorunlara neden olabilir.

EGZERSİZİ ATLAMAYIN

Hem gebe kalmadan önce hem de hamilelik boyunca haftada 5 gün en az 30 dakikalık tempolu egzersiz yapmak genel sağlığınız açısından önemlidir.

Hamilelik sırasında yapabileceğiniz egzersiz miktarı genel sağlığınıza ve hamile kalmadan önce ne kadar aktif olduğunuza göre değişiklik gösterebilir. Doktorunuzla sizin için ne tür spor programının uygun olduğu hakkında konuşmanızı öneririz.

STRESTEN UZAK DURUN

Kaygı sorunları yaratacak haberlerden uzak durmanız, hamilelik sürecinizi olumlu etkiler. Bebeğinizin gelişmeye başladığı bu dönemde daha huzurlu ve iyi hissetmek hem anne hem bebek için oldukça önem arz eder. Bu nedenle özellikle metropollerde yaşayan ve iş hayatında olan anne adayları bu süreci daha rahat geçirmeleri için meditasyon, yoga, hafif açık hava yürüyüşleri, eşleri ile doğru iletişim, dostları ile hoş sohbet geçirebilecekleri, kendilerini tatmin edebilecek hobilere yönelmelerini tavsiye ediyoruz.

Kaynak; https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000513.htm

 

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

İletişim

Bize bir e-posta gönderebilirsiniz, en kısa sürede size geri döneceğiz.

Gönderiliyor

2018 © Erasmus Üreme ve Kadın Sağlığı.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?