Mensturasyon kadın hayatında 30-35 yıl devam eden fizyolojik bir olaydır.

Adet (regl) öncesi gerginlik sendromu olarak da bilinen Premenstrüel sendromu, siklüsle ilişikli şikayetler grubundan oluşan bir durumdur.

Regl, normal bir metabolizmaya sahip olan tüm kadınlarda, ergenlik çağı itibariyle başlayarak rahimden kan atımı ile gerçekleşen bir durumdur. Adet (regl) öncesinde, kadınların pek çoğunda huzursuzluk, kaygı ve öfke artışı, gerginlik, hassaslık gibi psikolojik değişimler oluşur. Bazı kadınlarda baş ve karın ağrıları, göğüslerde hassasiyet ve ödeme bağlı şişkinlik gibi fizyolojik belirtiler de görülür.

Bazı kadınlarda bu durum hafif şekilde yaşanırken bazı kadınlarda sosyal ve is yasamı gramatik olarak etkilenebilien bir hastalık durumu olarak seyreder.

          Yaş ile beraber (özellikle 30 yasından sonra) artar.

Mensturasyon öncesi gerilimin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte adet periyodu boyunca kan dolaşımındaki hormonlardaki değişikliklere bağlanmaktadır. Bazı araştırmacılar ise kalsiyum ve magnezyum dengesindeki bozukluğun PMS’e neden olduğunu göstermektedir.

Bunların dışında da bazı faktörler PMS nedeni olma ile ilişkilendirilmişlerdir:

  • Vitamin ve mineral seviyesinde ki düşüklükler

  • Vücutta su tutulumunu arttıran çok tuzlu gıdalar ile beslenilmesi

  • Alkol ve kafein gibi duygu durumu ve enerji durumunu değiştiren tüketimler

 

PREMENSTRUEL SENDROM (PMS) tedavisi olan bir hastalıktır

Âdet döneminde birtakım rahatsızlıkları  her kadın yaşar fakat gerçekte PMS’li kadınların oranı %35-40 arasındadır. PMS sendromunu oldukça şiddetli yaşayan kadınların oranı ise %5’i-10’dur.

PMS tanısının konabilmesi için adet öncesi dönemde görülen şikayetlerin normal yaşam aktivitesinde değişikliklere neden olması gerekmektedir.

Ağır Premenstruel sendromunu, aylarca, yıllarca tedavisiz atlatmaya çalışan bir kadında majör depresyona gelişebilir. Hastalar PMS dönemi bu denli ağır yaşıyorlarsa bir jinekolaga başvurarak tedavi olmalıdır.

PREMENSTRUEL SENDROM (PMS) ile başa çıkmanın bazı yolları:

Yapılmış olan bazı çalışmalarda gevşeme tekniklerinin, egzersizin, diyet değişimlerinin, multivitamin özellikle A, B6, E vitaminIeri ve minerallerin kullanılmasınin fayda saglayabileceği görülmüştür. Bu nedenle kişinin geçmiş hikayesi dinlenerek kişiye özel tedavi yöntemi sunulmalıdır.

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

İletişim

Bize bir e-posta gönderebilirsiniz, en kısa sürede size geri döneceğiz.

Gönderiliyor

2018 © Erasmus Üreme ve Kadın Sağlığı.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?