Tüp bebek (ivf) tedavisi nedir?
Tüp bebek tedavisi, erkek üreme hücreleri olan spermlerin, kadın üreme hücreleri olan yumurtaların laboratuvar ortamında, vücut dışında, biraraya getirilerek döllenmenin elde edilmesini sağlayan tedavidir.
Embriyo nedir?
Embiyo, eski Yunanca’da embrüon tohum olarak adlandırılan, zigotun, arka arkaya mitoz bölünme geçirip hücre sayısının artmasına denir. Doğal gebelikten farkı dölleme işleminin laboratuvar koşullarında gerçekleştirilmesi ve döllenen yumurtaların anne rahmine tekrar geri yerleştirilmesidir. Kısa sürede oldukça titizlik ve uzmanlık isteyen, yaklaşık olarak 5 ya da 10 dakika süren, embriyo transferi, tüp bebek (ivf) tedavi aşamalarında en kısa sürede tamamlanan aşamadır. Bundan dolayı genel anestezi uygulanması yerine lokal anestezi uygulaması tercih edilir. Uygulama sonrasında anne adayı merkezde 2 saat dinlenip evine gidebilir. Transferin gerçekleştirildiği gün annenin kendini fiziksel ve psikolojik olarak yormaması önerilmektedir.
Tüp Bebek Tedavisinin Başarı Oranı Nedir?
Tüp bebek tedavisinin başarısı, yaşa göre değişmektedir. Tedaviyi yalnızca bir kez deneyenler için, 30 yaşın altındaki hastalar için bu oran %60’a çıkarken, 35 yaş civarında %40’a , 40’lı yaşlarda ise %15’e düşmektedir. Toplam oranlara bakıldığında ise tedaviyi 4 kez yaptıranlarda başarı oranı %90’ın üzerine çıkmaktadır. İlk siklusta %50 olan başarı oranı, bir yılda yapılan 4 siklus sonrasında %90’a çıkmaktadır.
Tüp bebek ajandası (5 adımda tüp bebek)
1. Adım: Yumurta gelişimi 12 gün
2. Adım: Yumurta toplama
3. Adım: Döllenme 3 – 5 gün
4. Adım: Embriyo transferi günü
5. Adım: Transferden 12 gün sonra gebelik testi