Lund Üniversitesi araştırma ekibi yaptığı araştırmada, 17 ile 20 yaşları arasında 104 İsveçli erkek üzerinde yürütülmüştür. Araştırmacılar annenin nikotin kullanımı, sosyoekonomik faktörler ve oğullarının kendi sigara içiciliğine maruz kalmasından sonra, erkeklerin %41 daha düşük bir sperm konsantrasyonu olduğunu gözlemlemiştir.

Annenin nikotine maruz kalma düzeyine bakılmaksızın, babalarının sigara içtiği erkek çocuklarında sperm sayısının çok daha düşük olmasına çok şaşırtıcı.

Kotinin, kanda ölçülebilen nikotinden bir metabolittir. Araştırmacılar, kotinin seviyesini ölçerek, ebeveynlerin sigara içip içmediklerini veya pasif sigara içmeye maruz kaldıklarını görebilirler. Daha önce yapılmış birçok çalışma, annenin sigara içmesi halinde fetüsün zarar gördüğünü göstermiştir, ancak bu çalışmada babanın sigara alışkanlığı ile oğlunun sperm sayısı arasındaki bağlantı daha nettir.

Benzer çalışmalar, sigara içen babalar ile malformasyonlar gibi çocuklarda çeşitli sağlık sonuçları arasındaki bağlantıları da göstermiştir.

Araştırmacılar, sigaranın sperm içindeki maddelerin DNA hasarına neden olduğunu ve sigara içenlerin DNA zincirinde daha fazla kırılma olduğunu gözlemlemişlerdir. Sigara içen babaların çocuklarının, sigara içmeyen babaların çocuklarına göre,  DNA’nın belirli bir tekrar eden kısmında dört kat fazla mutasyona uğradıkları bildirilmiştir.Anne ovumundan farklı olarak, babanın gametleri yaşam boyunca sürekli olarak bölünür ve mutasyonlar genellikle hücre bölünmesinin tam anında meydana gelir. Tütün dumanının mutasyona neden olan birçok madde içerdiğini biliyoruz, bu nedenle, gebe kalma zamanında, gametlerin Mutasyona uğramış ve böylece erkek çocuklarda azalmış sperm kalitesi ile sonuçlanan genler üzerinden geçmektedir.

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/11/181126105455.htm

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

İletişim

Bize bir e-posta gönderebilirsiniz, en kısa sürede size geri döneceğiz.

Gönderiliyor

2018 © Erasmus Üreme ve Kadın Sağlığı.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?