Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Melih Aygün, meme dokusundaki süt kanalını oluşturan ve süt yapıcı hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalmasıyla oluşan meme kanseri görülme yaşı gittikçe küçüldüğü için meme muayeneleri 30 yaştan itibaren yapılmalı önerisinde bulunuyor.
Kanser tedavisi sonrası yumurtalıkları tamamen korumak pek mümkün değildir
Her yıl kadınların ortalama %8 ‘inde meme kanseri görülmekle beraber, kadındaki üremeyi, doğurganlığı azaltan önemli bir faktördür. Bu yüzden doğal yollarla gebe kalamayan anne adayları için önemli bir yere sahip tüp bebek tedavisine başvuran kadın sayısı da oldukça yüksek rakamdadır. Verilere bakıldığında, çoğunlukla kariyer yapmak nedeniyle ertelenen evlilikler ve çocuk sahibi olma durumu ertelenmekte ve hatta hamile kalamadan meme kanseri olan kadınların iyileştikten sonra ebeveyn olma inançları da düşüktür. Çünkü, kemoterapi gören hastalarda doğurganlık ihtimalini yok eden erken menopoz görülür. Bu oran %3’tür. Erken menopoz ihtimalini %10 düşürmek için, meme kanseri tedavisi için kemoterapi görmeden önce yumurtalıkları bazı ilaçlar kullanarak baskılanabilir.
Bu durumdan korunmak ve ileride bebek sahibi olabilme ihtimalini yükseltmek için, Türkiye’de evli olmayanlar için yasal olmayan embriyo dondurma işlemi yapılabilir. Tüp bebek tedavisi ile embriyolar oluşturulur dondurularak saklanır ve meme kanseri tedavisi tamamlanıp, hasta sağlığına kavuştuktan sonra embriyo tekrar anne rahmine verilerek gebelik elde edilebilir.
Kozmetik Ürünlerine Dikkat!
Vücuttaki östrojen ve diğer hormonları engelleyen vücudun hormonal dengesini bozma ihtimali yüksek olan kozmetik ürünlerdeki parabenlere de dikkat çeken Dr Aygün, kişisel bakım malzemelerini ya da ev temizliğinde kullanılan kokulu ürünleri seçerken dikkatli olunması gerektiğini, bu konunun kanser ile ilişkisi hakkında pek çok araştırma yapıldığını ifade ediyor.