Eşey hücrelerinin boyutları ve hareket kabiliyetleri, tüm canlılarda ortak bir farklılık gösterir. Dişi eşey hücreleri (yumurta) görece daha büyük boyutlu ve stabildir, erkek eşey hücreleriyse (sperm) görece daha küçük boyutlu ve hareketlidir. Hücreler içindeki organeller de, bu koşullara uygun olacak biçimde dağılım gösterir.
Protein sentezinde görev alacak organelleri ve bu işlemlerde gerekli enerjiyi üretecek mitokondri organelini içerir. Çünkü durağan ve büyük yumurta hücresi, yüksek oranda protein sentezi yapmaktan sorumludur. Bunla birlikte olasılıkla kendi kendine bölünmesinin engellenmesi için sentrozom organelinden yoksundur.
Sperm hücresi, döllenme sonrasında hücre bölünmesinin gerçekleşebilmesi için gerekli olan sentrozomu taşır. Yumurtaya ulaşması için gereken kuyruk hareketi süresince kendisine gerekli enerjiyi sağlayacak olan mitokondrilerse boyun kısmında bulunur. Sperm hücresi yumurtaya girerken boyun kısmından ikiye ayrıldığı ve yumurta hücresine yalnızca genetik materyal içeren çekirdeği ve sentrozomları taşıyan baş bölgesi girdiği için de sentrozomlar babadan gelir.
0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

İletişim

Bize bir e-posta gönderebilirsiniz, en kısa sürede size geri döneceğiz.

Gönderiliyor

2018 © Erasmus Üreme ve Kadın Sağlığı.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?