“Honeymoon” bebek sahibi olmadan eşinizle çıkacağınız tatil olan balayı kelimesinden türetilmiş bir terim. ‘‘Babymoon” kelimesi ise hamileyken yapılan seyahat dönemine işaret eden bir tabirdir. Gebelik döneminde seyahat etme fikri kulağa ilk etapta olumsuz gibi gelebilir. Ancak anne adayında belirli riskler gözlemlenmediği sürece, doğru zamanda, uygun mesafeye yapılacak yolculuklar size hiç sorun yaşatmayacaktır.
Herkesin hamileliği farklı seyretmekle birlikte gebeliğinizde seyahat etmenizi kısıtlayacak bir bulgu veya engel olmadığı sürece seyahat edebilirsiniz ki bunun kararını doktorunuzla birlikte verebilirsiniz.
Hamileliğin Hangi Döneminde Seyahat Etmek Uygundur?
Gebeliğin her döneminde, riskli bir durum yoksa seyahat yapılabilir. En uygun ve en konforlu hissedebileceğiniz dönem, eğer planlayabilme şansınız varsa, gebeliğin 14-28 haftaları arası yani ikinci 3 aylık (II.Trimester) dönemdir. Çoğu gebelikle ilgili acil durumlar, gebeliğin ilk ve son 3 aylık döneminde yaşandığı için, bu dönem tercih edilir. Özellikle 28. haftadan sonra uzun süre hareketsiz oturmak zorlayıcı olacaktır.
Normal şartlarda yani riskli bir hamilelik geçirmiyorsanız doktor kontrolleri genelde ayda bir olarak yapılır. Son gittiğiniz kontrolün seyahatinizden iki hafta önce olduğunu ve her şey yolunduğunu düşünürsek, o zamandan bu zamana kadar çok şey değişmiş olabilir. Örneğin, suyunuz azalmış olabilir, dinlenme gerektiren riskli bir durum oluşmuş olabilir vb. birçok aklınıza gelmeyen durum için seyahat öncesi, mutlaka doktora görünmeniz gerekmektedir.
Hangi Araç ile Seyahat Etmek Daha Uygun Olur?
Seyahat edilecek vasıtanın tipi de önemlidir. Hamileyken tuvalet kullanım sıklığı artar. Yalnızca, tuvalet ihtiyacı için değil, yol uzunsa, bacaklarınızda şikayetler olursa(ödem, varis vb), arada sırada yürüyüş yapmak için de yerinizden kalkmanız gerekecektir. Özellikle hamileliğin son haftalarına doğru, ayak ve ellerde şişkinliklerle bel ve bacak ağrıları görülebilir. İlk döneminde ise mide bulantıları sık sık yaşanabilir. Bu nedenle sık mola vermek her açıdan oldukça önemlidir.
Uçak yolculuğu gebeler için güvenlidir. Kabin basıncında önemli değişiklik olmadığı sürece bebek için ekstra bir risk taşımaz.
Deniz seviyesinden yükseldikçe atmosfer basıncında ve oksijen seviyesinde azalma olur. Bu değişiklikler hamile yolcular için sakıncalı değildir.
Manyetik detektörler ışın vermez, sadece büyük bir mıknatısın içinden geçme durumu söz konusudur. Bu durum hamile yolcular için sakınca yaratmaz.
Hamilelik döneminde kanama, erken doğum şüphesi, yüksek tansiyon ve ciddi kansızlık gibi durumlarda uçakla seyahatten kaçınmak gerekir.
Gebelik döneminizde uçuşunuzu planlamadan önce takip etmeniz gereken bazı adımlar bulunuyor;
Uçuştan önce mutlaka doktorunuzla görüşün. Aşı yaptırmanız gerekiyorsa yaptırın.
Hamilelik döneminizde büyük komplikasyonlarla karşılaşıyorsanız uçuş planı yapmayın.
Uçuşla ilgili herhangi bir sakınca bulunmasa gebelik haftasına göre doktorunuzdan rapor almanız gerekebilir(özellikle 28. haftadan sonraki seyahatlerde).
Diyabet, hipertansiyon, erken doğum ve düşük riski gibi durumlar söz konusuysa uçuşunuz için doktorunuzdan onay alamayabilirsiniz.
Otobüs yolculukları ise, hamileler için en az önerilen yolculuk türüdür. Gerek hareket kısıtlılığı, gerekse molaların seyrek olması nedeniyle eğer başka seçenek varsa uzun otobüs yolculuğu tercih edilmemelidir. Yapıldığı takdirde otobüs hareket ederken oturulmalıdır. Tuvalet kullanılacaksa mutlaka kenarlardan tutarak gidilmelidir.
Kara yolculuklarında, seyahat süresinin kısa süreli olmasına özen göstermelisiniz. Uzun sürecek bir kara yolculuğunda ise, sık molalar vermelisiniz. Uzun süre hareketsiz oturmak, bacaklarınızda kan göllenmesi ve ödemi artırarak, size rahatsızlık verebilir. Hatta derin bacak toplar damarlarınızda pıhtı oluşmasına(venöz tromboz) sebep olabilir.
Tren ile yolculuk, otobüse göre biraz daha uygun bir seyahat şeklidir. Fakat en fazla 5-6 saat süren tren yolculukları tercih edilmeli. Uzun süren yolculuklar hamileler için hareketleri kısıtlandığından dolayı riskli olmakla birlikte araç içinde hareket edebilme şansı bu tür yolculuğu uygun hale getirmektedir.
 
Araba yolculukları hamileler için daha uygun olacaktır. En azından gerekli olduğunda inip hava alabilir, yürüyebilir ve tuvalet ihtiyacını karşılayabilir. Hamilelik dönemi süresince seyahatlerinizde arabalardaki hava yastıkları (airbag’ler), emniyet kemerinizi uygun şekilde bağladığınız ve hava yastığından en az 25 cm uzakta olduğunuz sürece hamilelikte güvenlidirler.
0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

İletişim

Bize bir e-posta gönderebilirsiniz, en kısa sürede size geri döneceğiz.

Gönderiliyor

2018 © Erasmus Üreme ve Kadın Sağlığı.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?