Kadınların tedirgin oldukları hastalıkların başında kistler gelmektedir. Kas dokularında meydana gelen ve genellikle 35 yaş üzerindeki yaklaşık her dört yada beş kadının rahminde oluşan ur olarak tanımladığımız miyom, iyi huylu bir yapıdadır.
Yumurtalıktan kaynaklanan kist ise iyi ya da kötü huylu olabilmektedir. Oluşumları, yapıları ve yerleşim alanları tamamen birbirinden farklılık gösterdiği için kist ve miyom aynı değildir. Normal dışı, düz kas dokusu büyümeleri olan Miyomlar, rahim ve rahim ağzında görülür. Kistler ise rahimde yer almaz. Kistler ise, rahim ağzındaki nabot bezlerinde enfeksiyon olarak görülür.
Yerleştikleri yere göre miyomlar isimlendirilir;
- Rahim iç tabakasında oluşanlar submuköz miyom
- Rahim kas tabakasında oluşanlar intramural miyom
- Rahim dış tabakasında bulunanlar ise subseröz miyom
Hasta şiddetli ağrı gibi bir şikayet yaşamıyor ve rahmindeki miyomun görünümü de normal ise, büyüme görülmüyorsa, kadın doğum uzmanı tarafından belirli aralıklarla takip edilmesi yeterlidir. Miyom görüldükten sonra, hasta şikayetleri olmadığından dolayı, kontrol edilmeyi ihmal ederse, sonrasında kötü sonuçlara gebe kalabilir.
Öte yandan, ağrıdan dolayı duramayan ve bu konuda yaşam standartları düşen hastaların miyomları hızla büyüyüyorsa, ‘’miyoktemi ameliyatı’’ ile rahim bırakılarak miyom çıkarılır.
Kist nedir ve çeşitleri nelerdir?
Kistler yumurtalıklardan kaynaklanan iyi ya da kötü huylu olabilen yapılardır. Genç kızlardan menopozdaki kadınlara kadar her yaşta görülebilir. Hastanın yaşına göre iyi veya kötü huylu olma ihtimali değişir.
Kistlerin büyüklükleri, yapısı (içerisinde etsi yapılar kötü huylu olduğunu gösterebilir) ve zamanla büyümesi veya şekil değiştirmesi çok önemli olduğu için yakın doktor takibinde olması gerekir. Kistler her zaman şikayete neden olmayabilir bu yüzden kadınların rutin kontrollerini yaptırması çok önemlidir.
Over kisti yani yumurtalık kisti, rahmin her iki tarafında alt karın bölgesinde bulunan ve östrojen ve progesteron hormonları üreten yumurtalıklardan birinde sıvı dolu bir kesede meydana gelir. Çoğu kist ağrı hissettirmez ve belirti içermez. Folikül kisti, Korpus Luteum kistleri, Dermoid kistler, Kistadenomlar, Endometriomalar kist çeşitleridir. Pek çok over kisti iyi huyludur ve doğal olarak tedavi edilmeksizin kendiliğinden gider. Bu kistler, eğer varsa, karın bölgesinde şişlik, ağrılı bağırsak hareketleri, adet düzensizliği, lekelenme ya da adet görememe, göğüslerde hassasiyet gibi semptomlara neden olur.
Over kistleri semptomları;
– Karın bölgesinde şişlik
– Ağrılı bağırsak hareketleri
– Adet düzensizliği, lekelenme veya adet görememe
– Cinsel ilişki sırasında ağrı
– Alt sırt (pelvis bölgesi) ya da uyluklarda ağrı
– Göğüslerde hassasiyet
– Mide bulantısı ve kusma
Bununla birlikte ender vakalarda, rutin kadın sağlığı uzmanı ile yapılan kontroller esnasında yumurtalığın bükülmesine veya orijinal konumundan hareket etmesine neden olmasından kaynaklanan kanserli bir yumurtalık kisti kitlesi tespit edebilir. Bu noktada ise, yumurtalık için kan akımı kesilmesine neden olur. Kanserli yumurtalık kisti tümörü tedavi edilmediği takdirde, yumurtalık dokusuna zarar verebilir ya da ölüme neden olabilir.