[tm_pb_section admin_label=”section”][tm_pb_row admin_label=”row”][tm_pb_column type=”4_4″][tm_pb_text admin_label=”Text” text_orientation=”justified” text_font=”Times New Roman||||” text_font_size=”18″ text_text_color=”#000000″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

 Gebe kaldığı öğrendiğiniz ilk heyecan ve sevdiğiniz ile paylaştığınız andaki çoşku ve tüm hamilelik süreci bazı kişilerde zaman zaman oluşan baş dönmesi ve mide bulantısı yaşandığı zamanlar dışında oldukça keyiflidir. Aynı zamanda  sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için de ciddi emek verilmesi gereken bir süreçtir. Özellikle çalışan anne adaylarının bu süreci ev ve iş düzenini bozmadan geçirmesi gerekir. Çalışan anne adayları doğurganlığın azalmaya başladığı 35 yaş sonrasında gebe kalmada zorlanma ihtimali yaşayacaklarından,  çocuk sahibi olma planlarını varsa, mutlaka hesaba katmaları ve buna uygun hareket etmeleri gerekir. Hamilelik yaşı ertelendikçe gebe kalma olasılığı düşebilir ve hamilelik sırasında başka sorunların ortaya çıkma ihtimali artar. Bu nedenle gebe kalma konusunda zaman geçmeden net karar alınmalı. Hem sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmek hem de sağlıklı bir bebeğe kavuşmak için doğru zamanı kollamak gerekir.


İş yerimdeki çalışma koşullarının ağırlığı bebeğime zararlı olabilir mi?

İşte hamile olduğunuzu duyurmak istediğinizde, karar vermenizde etkili olabilecek bazı faktörler yer alıyor;

Eğer iş yerinizde çalışma koşullarınız ağır ve stres içeriyor ise, hamileliğinizin ilk zamanlarında kendinizin ve bebeğin sağlığı için yöneticinizle koşullarınızın daha iyileştirilmesini istemeli ve doğru zamanda sorumluluklarınızın değiştirilmesini rica etmelisiniz. Eğer sabah bulantılarınız varsa, size empati kurarak sempatiyle yardımcı olmaları için iş arkadaşlarınızla durumunuzu paylaşmalısınız.

Her anne adayının mevzuatı araştırmaları ve haklarını iyi bilmeleri önemlidir. Uygulamada yasal sınırlar kapsamında çalışma süresi üst sınırı, yasal izin ve istirahat hakların çok fazla gündeme getirilmemesi ve adeta bu hakların yok sayıldığını görmek ile birlikte anne adaylarının haklarının arkalarında durmaları gerekir. Bunun yanında bedensel olarak yüksek performans gerektiren işler de dâhil olmak üzere çoğu mesleğin gerektirdiği iş yükü, hamileliği devam ettirmeye uygun olmakla beraber özellikle ruhsal stresi ve “koşuşturmacası” yüksek işler erken doğum riskini artırabilir. İşiniz kimyasal sektördeyse herhangi bir iş bebeğiniz için zararlı olabilir. Bu nedenle kendinizi koruma yönünde acil olarak yöneticiniz ile konuşabilirsiniz. Özellikle hamileliğin ilk aylarında doktor istirahati gerektirecek durumlar söz konusu olabileceğinden yöneticinizin gebeliğiniz hakkında  bilgi vermelisiniz. İnsan kaynaklarından resmi hamilelik bilgilerini ve haklarınızı öğrenmelisiniz. Ayrılacağınız dönemle ilgili iş plan yapmalısınız. İşe ne zaman döneceğinizi insan kaynaklarınızla paylaşmalısınız.

Hamile kadınlara bakış açısı ve yöneticinizle ilişkileriniz, bu konudaki yorumunuzun negatif veya pozitif yönde olmasında iş yeri kültürü,oldukça belirleyicidir. İş vereninizin hamilelik durumunuzu size olumlu bir tepki vereceği bir dönemde, profesyonel bir yaklaşımda bulunacağını hissettiğiniz anda dile getirmenizi öneririz. Hamileliğinizi erken söylemeniz, ilerleyen dönemde işlerinizin gebelik durumunuzu göz önüne alınarak hafiflemesine neden olacaktır. Böylece daha sağlıklı ve stressiz bir hamilelik yaşamanıza imkan tanınanacaktır.

Çalışma alanızda elektronik cihazla, bilgisayarlar ve iş yerine girilirken altından geçilen arama cihazı  varsa , günlük hayatta yer almayan bazı özel cihazlar hariç, tümünün hamilelik döneminde de güvenli olduğu çeşitli araştırmalar sonucunda saptanmıştır. Cep telefonuyla gereksiz yere konuşmak, cep telefonunu vücudunda taşımak ve yatarken başucunda tutmak yalnızca hamilelik sürecinde değil yaşamınızın bütününde zararlıdır. Bu gibi durumlarda tedbirli olunmasında fayda vardır.

Gebe kalma sürecinizde yeni bir iş mülakatına katılacaksanız, konuyu hamileliğinizden çok yeteneklerinize, işe olan bağlılığınıza, işteki verimliliğinize ve görev alacağınız pozisyona uygunluğunuza odaklanarak kendinizi ifade etmelisiniz. Hamile olduğunuz henüz çok fazla belli olmuyorsa iş görüşmesi esnasında gebeliğinizden bahsetmeyip işe başladıktan sonra durumunuzu aktarmanız hoş karşılanmayabilir, güven kırıcı bir duruşa neden olabilir. Bu nedenle bu haberi arkadaşlarınız ve yakın çevrenizle paylaşmadan önce, bir yabancıya söylemek istemeseniz de işe başladıktan sonraki süreçte problem yaşamamak adına gebeliğiniz hakkında bilgi vermeniz önemlidir. İlk bebeğinize hamileyseniz doğumdan sonra nasıl hissedeceğinizi öngöremediğinizden ve işe dönüş zamanı için 3 aylık doğum izni kullanıp kullanmama hakkınızı kullanıp kullanmamaya karar vermediyseniz, yeni yöneticinize bazı sözler vermeden önce bu tür konuları değerlendirerek kararlı bir şekilde konuşmalısınız.

32. haftadan itibaren tekil hamilerde yasal doğum öncesi; ikiz gebeliklerde ise 30. haftadan itibaren başlar. Anne adayları doktorlarından onay alarak 32.-37. hafta arasında çalışmaya devam ederek, çalıştıkları ek süreyi doğum sonrasına aktarabilirler.

[/tm_pb_text][/tm_pb_column][/tm_pb_row][/tm_pb_section]

İletişim

Bize bir e-posta gönderebilirsiniz, en kısa sürede size geri döneceğiz.

Gönderiliyor

2018 © Erasmus Üreme ve Kadın Sağlığı.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?