Yeni yıl yeni heyecanlar ve umutlarla gelmişken kendinize daha sağlıklı beslenme alışkanları edinmeye ve egzersiz planı yapacağınıza söz verin.

  • Omega-3 yağ asitleri kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur ve bebeklerin normal beyin ve göz gelişimi konusunda yardımcı olur.
    Bazı balıklar, sağlık açısından zarar verebilecek, yüksek civa seviyelerine sahiptir. Bu nedenle, hem omega-yağ asitleri yüksek, hem de civadan düşük balıkları seçmek önemlidir.

  • Koyu yeşil sebzeler zengin folat kaynaklarıdır. Folat doğum kusurlarını önler ve kalbinizi sağlıklı tutar. Turuncu sebzeler ve meyveler vücutta A vitamini olan beta-karoten bakımından yüksektir. A Vitamini sizi enfeksiyondan korumanıza yardımcı olur.1) Kahvaltıda: Dondurulmuş mango, papaya, kavun, portakal suyu ve yoğurtla tropikal bir kahvaltı yapabilirsiniz.
    2) Öğle yemeği için: Ispanak veya roka gibi koyu yeşil yapraklı bir salatay ya da pazı ve lahana çorbası ile tamamlayabilirsiniz.
    3) Akşam yemeği için: Brokoli veya brüksel lahanası ile makarna yapabilirsiniz. Patates kızartması yerine patates püresi veya kavrulmuş patates daha iyi bir seçim olabilir.. Balkabağı veya meşe palamudu ile bir çorba iyi bir balangıç olabilir.
  • İçecek olarak su ve süt seçin
    Kanada’nın Gıda Rehberi, susuzluğunuzu farklı meyve suları ile değil, direkt suyun kendisi ile  gidermenizi öneriyor. Her gün daha az yağlı süt ürünleri ve soya içecekleri seçmeniz tavsiye ediyor.. Spor içecekleri, enerji içecekleri ve organik olmayan meyve suyu içecekleri çok fazla kalori içerir, ancak besin maddelerinde düşüktür. % 100 meyve suyu vitamin içermekle birlikte, yine de bunun yerine bütün meyveyi yiyerek daha fazla besin ve lif elde edersiniz.
  • Kuruyemişler kalbe sağlıklı doymamış yağlar sağlarlar ve folat kaynağı olduğundan abartıya kaçmadan tüketmekte yarar vardır.
  • Kepekli tahıllar ile deneme
    Health Canada, tahıl seçimlerinizin, ekmeklerin ve tahılların yarısının tam tahıl olmasını öneriyor. Tam tahıllı lifler lif bakımından daha yüksektir ve rafine tahıllardan daha fazla vitamin, mineral ve fitokimyasallara sahiptir. Ve rafine tahıllar (beyaz un ve beyaz ekmek gibi) çoğu zaman besinlerle takviye edilse de, “tahıl” paketinin tamamının sağlığınız için daha fazla yararı vardır.
    Tam tahıllı lifler, açlıktan uzak durmanıza ve dolayısıyla  kilonuzu sağlıklı şekild korumanıza yardımcı olur. Mor, kahverengi pirinç, karabuğday, bulgur, darı, arpa, kinoa, hecelenmiş, yulaf, tam çavdar, tam tahıllı buğday ve yabani pirinç gibi çeşitli kepekli tahılları deneyin. 

    İşte bu kararı nasıl eyleme geçireceğinizi anlatan menü örnekleri:
    1) Haftada bir yulaf ezmesi  hazırlayın. Her sabah kahvaltı olarak tüketin; fındık, meyve ve tarçınla süsleyin.
    2) İçerik panelinde “% 100 tam tahıl” yazan ekmek almaya özen gösterin. Sandviçleri fıstık ezmesi, yağsız et ve birçok sebze gibi sağlıklı dolgularla doldurun.
    3) Her hafta quinoa, arpa veya karabuğday gibi yeni bir tahıl deneyin. Çorbalarda, pilavlarda veya salatalarda kullanın

  • En az haftada bir kez vejeteryan olun
    Sağlık Kanada, et alternatiflerinin daha sık olmasını önerir. Fasulye, mercimek, soya peyniri, fındık ve tohumlar yüksek proteinli, et ve kümes hayvanlarına ucuz alternatifler. Fasulye ve mercimek lif ve folat kaynağıdır. Kuruyemiş ve tohumlar aynı zamanda sağlıklı vejetaryen yiyeceklerdir ve kalbe sağlıklı doymamış yağlar sağlarlar.İşte bu kararı nasıl eyleme geçireceğinizi anlatan menü örnekleri:

     

    1) Salata ve çorbalara nohut, barbunya fasulyesi veya siyah fasulye ekleyin.
    2) Tofu karıştırarak kızartmayı deneyin. Sebzeleri bolca sote edin ve kahverengi pirinç veya kinoa gibi bir tam tahıl ekleyin. Ceviz veya susam ile süsleyin.
    3) Tempeh, edamame fasulyesi, badem yağı ve kırmızı mercimek gibi yeni protein kaynakları ile deney yapın.

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

İletişim

Bize bir e-posta gönderebilirsiniz, en kısa sürede size geri döneceğiz.

Gönderiliyor

2018 © Erasmus Üreme ve Kadın Sağlığı.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?