Vajinal mantar enfeksiyonu (Kandidiyazis)
Yaz aylarında daha sık görülür çünkü mantar sıcak, nemli, ıslak, terli ve kapalı vücut bölgelerini tercih eder. Kadınlarda çok yaygın olan bir enfeksiyon türü vajinal mantar enfeksiyonu (Kandidiyazis), akıntı, vajinal kaşıntı, vajinal yanma, genital alanda yanma, idrar yaparken yanma (disüri), genital alanlarda aniden meydana gelen ödem ile kendini gösterir. Eğer vajinal koku varsa, bakteriyel vaginosis ve trikomonas enfeksiyonlarından şüphelenilir.
Tanı
Hastalığın tanısı oldukça basittir. Vajinal muayene esnasında, vajina duvarının üzerinde süt kesiği gibi görünen plaklar mantar enfeksiyonunu işaret eder. Bazı şüpheli durumlarda, Vajinal akıntıdan alınan sürüntü örneği bir mikroskop altında incelenir veya mantar kültürü için laboratuvara gönderilir.
Islak Mayodan Vazgeçin!
Vajinal mantar enfeksiyonunun oluşmasında en önemli etken havuz suyundaki klorun vücuttaki yararlı bakterileri öldürerek, mantar hücrelerinin aktif hale gelmesine neden olmasıdır. Bu nedenle yüzme sonrası ıslak mayo ile gezmek kandidiyazisin başlıca sebeplerindendir. Bunun yanı sıra, yaz aylarında terleten, dar olan, naylon gibi hava almayan kıyafetler de mantar oluşumunu tetikleyen etkenler arasındadır. Nemli havlu kullanmayın veya havlunuzu başka biriyle paylaşmayın.
Tedavisi
Vajinal mantar enfeksiyonlarının tedavisinde hem ağızdan hem de vajinal yoldan ilaçlar kullanılmaktadır. Ağızdan alınan antimikotik ilaçlar önce kana geçmekte daha sonra da vajinal doku içine girerek mantar hücrelerini yok etmektedir. Ağızdan alınan ilaçların daha iyi etki edebilmesi için vajinal yoldan ilaçlarla desteklenmesinde fayda vardır. Vajinal yoldan alınan mantar ilaçları fitil, ovül, krem şekillerinde olabilir. Eğer dış genital alanda da tahriş söz konusu ise antimikotik cilt kremleri de tedaviye eklenebilir. Düzenli olarak jinekolojik muayenelere gidin.