Perinatoloji nedir?
Son yıllarda tıp alanında en hızlı gelişen bilim dallarından biri olan Perinatoloji Kadın Hastalıkları ve Doğum biliminin bir yan dalıdır. Bu bilimin temel ilgi alanı anne ve diğeri de fetus adı verilen anne karnındaki bebek olmak üzere iki boyuttan oluşur. Problemli gebelikler veya gebelik sırasında yüksek risk taşıyan durumlarda gereksinimi olan hastalara yapılacak yaklaşımı disipline eden ve tedavi sunan bir bilim dalıdır.

Kimler Perinatolog olabilir?
Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmaya hak kazanmış bir doktor gerekli sınavlardan sonra 3 yıllık bir eğitim sonrasında “Perinatoloji Uzmanı” yani “Perinatolog” olur.

Perinatoloğun görevi nedir?
Perinatolog, gebelikte görülen tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı gibi komplikasyonların yanı sıra annenin mevcut hastalıklarına eşlik eden gebelikleri takip etmek, çoğul gebelikler, gelişme geriliği, erken doğum, tekrarlayan gebelik kayıpları gibi pek çok sıkıntılı durumda tanı ve tedaviye yönelik yaklaşımları sergilemek, ileri düzey ultrasonografik taramaları yapar. Tanıyı koyduktan sonra tedavisi mümkün olan durumlarda fetal medikal veya cerrahi tedaviyi uygular.

Prenatal(Doğum Öncesi) Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Şüpheli durumlarda: – Koryonik Villus Örneklemesi(CVS): plasenta yani bebeğin eşinden parça almak –
Amniyosentez (AS): bebeğin içinde bulunduğu sıvıdan örnek almak –
Kordosentez (KS): bebeğin göbek kordonundan kan örneği almak

Kimler Perinatoloğa gitmelidir?
Eğer imkan varsa ve erişim mümkünse rutin ultrasonografi muayenesi doğum öncesi bakımın bir parçasıdır (Kaynak: ISUOG: International Society of Ultrasonography, Obstetrics and Gynecology Uygulama Rehberi). Bütün gebelerin gebelik süresince en az bir kez tercihan iki kez perinatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Yeni doğan bebeklerin ortalama %5’inde, çeşitli yapısal anomaliler (anomali=normal dışı yapısal özellik) ile karşılaşılır. Her geçen gün gelişmekte olan teknoloji sayesinde, bazı zamanlarda erken dönem içerisinde anomalilerin saptanması mümkün olabilmektedir Tüm gebeler özel ilgi ve alakayı hak eder; doğacak bebekleri hakkında detaylı bir sağlık taraması her anne adayının içini rahatlatır. Ancak daha önce düşük veya doğumsal anomali (sakatlık) öyküsü olan gebelerin mutlaka perinatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmeleri önerilmektedir.

Gebelikte Tarama Testleri Nelerdir? Amacı Nedir?
Gebelikte yapılan tarama testlerinin amacı öncelikle fetusta Down Sendromu adı verilen ve bununla birlikte yine Down Sendromundan sonra görülme sıklığı en fazla olan kromozom hastalıklarının tanısının koyulmasına yardımcı olmaktır. Ayrıntılı Ultrasonografi bir diğer deyişle Anomali Taraması nedir ve ne zaman yapılmalıdır? Gebeliğin 18-23. Haftaları arasında yapılan, anne karnındaki bebeğin organlarının ayrıntılı olarak görüntülendiği ultrason muayenesidir. Bu muayenede başlıca görülmesi hedeflenen sistemler ve organlar; Fetusun beyin dokusu,omurgası, Ekstremiteleri(kol, bacak, el ayak) ve iskelet sistemi,Yüzü, dudakları, gözleri, böbrekleri ve mesanesi, mide barsak sistemi, Plasentası ve göbek kordonu ve kalp ve damar sistemi şekilde sıralanabilir. Detaylı ultrasonografi veya anomali taraması ile yukarıda sayılan organ sistemlerinin anatomik olarak normal olup olmadığı incelenir. Down Sendromu gibi kromozom hastalıkları olan fetusların yaklaşık olarak %70-75’inde hastalığa ait marker(belirteç) adı verilen bulgular saptanabilmekte olup ayrıntılı Ultrasonografi ile aynı zamanda bu hastalıkların ön tanısını koymak mümkün olabilmektedir. Ultrasonografik değerlendirme ve girişimsel işlemlerin tamamı Erasmus Üreme ve Kadın Sağlığı Merkezi’nde Op.Dr.Mehmet Aygün tarafından yapılmaktadır.

İletişim

Bize bir e-posta gönderebilirsiniz, en kısa sürede size geri döneceğiz.

Gönderiliyor

2018 © Erasmus Üreme ve Kadın Sağlığı.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?