Müzik eğitimine yedi yaşından önce başlayan çocuklarda beynin duyma ve kendinin farkında olma ile ilişkili bölgelerinin daha geniştir.

 “Müzik, beyindeki bozuk veya işlevsiz sistemlere alternatif giriş sağlayabilir.”
Harvard Tıp Okulu Müzik ve Nörolojik Görüntüleme Labaratuvarı başkanı Gottfried Schlaug
“Erken müzik eğitimi, çocukların müzikten hoşlanmasını kolaylaştırmaktan çok daha fazlasını yapar. Müzik eğitimi beyni değiştirir ve aynı zamanda beyindeki bu değişiklikler bilişsel avantajlar sağlayabilir.”
Pekin Üniversitesi araştırmacısı Yunxin Wang
Bilimadaları klasik müziğin doğadaki tüm cnlılar üzerindeki etkisini incelemişler ve sonucunda, klasik müzik dinleyen inlerin sütünün arttığı ve çiçeklerin daha hızlı büyüdüğü anlaşılmıştır.  1998’de Alzheimer hastalarına Mozart dinletilince uzaysal-zamansal muhakemenin güçlendiğini görülmüştür. Bu epilepsi hastaları üzerinde de denenir, K.448 dinleyenlerde epilepsi (sara) nöbetlerinde azalma görülür.  Yani Mozart Etkisi görülmüştür.
MOZART ETKİSİ NEDİR?
1991’de Alfred A. Tomatis’in Neden Mozart? (Pourquoi Mozart?) adlı kitabında ortaya attığı klasik müziğin zeka üzerindeki etkisine yönelik teorisi, iki yıl sonra Frances Rauscher ve arkadaşları tarafından geliştirilmiştir.
Rauscher ve arkadaşlarının çalışmalarının sonucunda, araştırmaya katılan kişilerin algısında (zeka düzeyinde değil) bir Mozart sonesini dinledikten sonraki ilk 15 dakikada, bir yükseliş olduğu gözlemlenmiştir.
Araştırmalarda her klasik müzik eseri bu etkiyi yaratmıyor. Sadece duygusal olarak kişiyi harekete geçiren eserler bu etkiyi oluşturuyor. Yani klasik müzik, klasik müzik olduğu için değil, duygusal hareketlilik sağladığı için bu kısa vadeli etkiyi yaratıyor.

 

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

İletişim

Bize bir e-posta gönderebilirsiniz, en kısa sürede size geri döneceğiz.

Gönderiliyor

2018 © Erasmus Üreme ve Kadın Sağlığı.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?