Yapılan araştırmalara göre, ortalama her yıl 500.000’den fazla kadın, tekrarlayan gebelik kaybı yaşamaktadır.  Erken gebelik kayıplarının %60’sinde, ikinci yarısında kayıplarının %30’unda kromozomal anomali tespit edilmektedir. Hamileliğin 20. haftasından önce gerçekleşen üç ya da daha çok düşüğe ‘tekrarlayan düşük’ denir.

40 yaşından sonraki gebeliklerin üçte biri düşükle sonlanmaktadır

Düşük olasılığı, kadının yaşı arttıkça artmaktadır. 35 yaşın altında elde edilen kendiliğinden hamilelikte mevcut düşük riski ortalama %15 iken bu oran 40 yaş sonrası gebeliklerde  %35-40 kadar civarında artış göstermektedir. Yumurtalıkta kalan ve bekleyen yumurtaların birçoğunda bozukluk olmasından kaynaklanan düşüklerin pek çoğu, embriyonun anormal karyotip ve genetik kaynaklı olmasından kaynaklanmaktadır.

Gebelikte Düşük Nedenleri;

Vajinal kanamayla beraber, kramp tarzı ağrılar, hamileliğin ilk dönemlerinde fark edilen meme hassasiyetinin kaybı ve bulantılarin ve kusmaların azalması  düşüğün en önde gelen belirtilerindendir.

Koagülasyon Sistemi Bozuklukları

Çoğunlukla, hamileliğin, ikinci trimesterindeki kayıplardan sorumlu olan pıhtılaşma bozuklukları, tekrarlayan problemlerin %25 gibi geniş bir Sperm DNA’sında bütünlüğün yitirilmesine bağlı olarak erkek faktörünün de probleme katkısı olduğu konusunda bilimsel çalışmalar da vardır.

Hormonal Nedenler

Gebelik kayıplarının yaklaşık %10’u eendokrinolojik problemlere bağlıdır.

  • Luteal faz defekti,
  • Diabetes mellitüs (DM),
  • Polikistik over sendromu (PKOS),
  • Hiperprolaktinemi
  • Tiroid disfonksiyonu

İmmünolojik Faktörler

Tekrarlayan gebelik kayıplarının oluşmasında kesin olmamakla  beraber, alloimmün mekanizmalar etkili olabileceği düşünülmektedr;

  • Anne-baba arasındaki HLA uyumu,
  • Maternal blokan antikor yokluğu
  • Maternal lökositotoksik antikorların yokluğu


Kadın yaşı arttıkça düşük riski artışını bildiğimiz için ileri yaş hastalara tüp bebek tedavisi ile birlikte embriyoların genetik olarak incelenerek transfer edilmesi işlemi yani preimplantasyon genetik tanı (PGT) önerilebilebilir.

 

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

İletişim

Bize bir e-posta gönderebilirsiniz, en kısa sürede size geri döneceğiz.

Gönderiliyor

2018 © Erasmus Üreme ve Kadın Sağlığı.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?