Anne adaylarının gebelikleri esnasında maruz kaldıkları çevresel faktörler, gelecekte çocuklarının hastalıklarının gelişimine neden olabilir
Araştırmalar, kışın doğan bebeklerin tip 2 diyabet geliştirme riski taşıdıklarını, aynı zamanda sonbahar bebeklerinin yaşam boyu depresyon riski taşıdıklarını göstermiştir.
Bu ilginç bilgiler ne açıklayabilir?
Veri bilimcileri, üç ülkede ve beş farklı iklimde yaşayan 10 milyondan fazla hastadan elde edilen sağlık bilgilerinin yeni bir analizde, bir kadının gebelik sırasında belirli mevsimsel veya çevresel faktörlere maruz kalmasının, bebeklerinin yaşam boyu hastalık riskini taşıyabileceğini ifade etmiştir.
Temmuz ve Ekim aylarında doğan bebekler için astım riski en yüksek seviyede olması doğum ayı ve uzun vadeli hastalık riski arasındaki ilginç bağlantıların olduğunu göstermektedir.
Ancak bu çalışma, annelerin bu aylarda maruz kaldıklarının neler olduğunun önemine vurgu yaparak, çocuklarının artan hastalık riskiyle annelerin yaşam koşullarının ilintili olduğu belirtildi.
Çalışma, gebeliğin üçüncü trimesterinde düşük güneş ışığına maruz kalan annelerin yaşam boyu artan tip 2 diyabet riski taşıyan bebeklere sahip olduklarını ortaya koydu. New York’ta doğan, Aralık ve Mart ayları arasında ışık seviyesinin en düşük olduğu bir günde doğan bebekler için diyabet riski artabilir. Bir annenin birinci trimesterde ince hava partiküllerine maruz kalması, ilerki dönemlerde, çocuğunun atriyal fibrilasyon riskinin artması (potansiyel olarak tehlikeli anormal kalp ritmi) ile ilişkilendirildi. Bu nedenle, yaz aylarında hava kirliliğinin en yüksek olduğu ya da kışın ilk trimesterı geçiren annenin bebeğinin atriyal fibrilasyon riskini arttırdığı bildirildi. Benzer şekilde, birinci trimesterde daha yüksek dozda karbon monoksit alan annelerin bebeklerinde depresyon ve anksiyete riskinin arttığı raporlandı.