Gebelerden de ilk 3 ay içinde alınabilen, kolay ve ağrısız olan . Smear testi, jinekolojik muayene sırasında özel bir fırça ile rahim ağzı(serviks), vaginal akıntı ve mukozadan hücre alınması ve bunun özel yöntemlerle yayılarak veya thin preparat adı verilen sıvı içinde yayılarak mikroskopik olarak incelenmesidir. Smear testinde amaç, rahim ağzı kanseri henüz gelişmeden hücre değişikliği düzeyinde 6-10 yıl öncesinde hastalığı yakalamak, bunun için ileri tetkik yani biyopsi için aday hastaları belirlemektir. Kanser hücreleri olmasa dahi kansere dönüşme riski olan hücreler tespit edilebilmektedir. Bu sayede hücreler kansere dönüşmeden tedavi edilebilir.
Smear testinin yapılması için cinsel ilişkinin başlaması gerekmektedir.
İlk Smear testi için 21 yaş beklenmeli, 21-30 yaş arası 3 yılda bir yapılmalıdır.
30 yaşından itibaren Smear testi ile beraber HPV testinin de yapılması önerilir. HPV testinin her 3 yılda bir yapılması gerekmektedir.
Rahmi ya da rahim ağzı alınmış olan kadınlara Smear testi yaptırmak gerekmemektedir. Sadece daha önceden rahim ağzında(servikste) CIN(Cervikal İntraepithelial Neoplazi)(kanser öncesi(prekanseröz) hücresel değişiklik) 2, CIN 3, HSIL, CIS(Carsinoma in-situ)(Kanser başlangıcı), serviks kanseri gibi patolojiler tespit edilen kadınlarda operasyondan sonra Smear takibi yapılması önerilir.
Çeşitli operasyonlarda rahim alınmasına rağmen rahim ağzı bırakılabilir. Bu durumda Smear testlerinin rutin olarak yapılmaya devam etmesi gerekmektedir.
CIN 2, CIN 3, HSIL, CIS saptanan hastalarda Smear takibine en az 20 yıl daha devam etmek gerekir, bu durumda 20 yıllık süreçte hasta 65 yaşını geçerse takip sonlandırılmaz, 20 yıl dolana kadar takibe devam edilir.
HPV aşısı olanlar da hiç aşı olmamış kadınlar da aynı şekilde Smear ve HPV testi ile takiplerine devam etmelidir.