Tiroidin hamileliğe etkisi nedir?

Boynun ön yüzünde adem elmasının altında nefes borusunun önünde bulunan tiroid bezinin görevi, metabolizmayı kontrol eden  hormonlarI üretmek, depolamak ve kana salgılamaktır. Sağlıklı bir insanın  tiroid hormonlarının devamlı ve yeterli miktarda salgılanması gerekmektedir. Az miktarda salgılanması vücut fonksiyonlarının yavaşlamasına, fazla miktarda salgılanması ise vücut fonksiyonlarının hızlanmasına neden olmaktadır.

Metabolizmayı kontrol eden hormonları üretip kana sağlamaya yarayan ve tamamen hormonlarla ilgili olan tiroid bezinin doğru şekilde çalışmamasıyla meydana gelen Tiroid hastalıkları erkeklere oranla, kadınlarda daha fazla görülmektedir. Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülen hipotiroidi yani tiroid bezinin az çalışmasının başta kısırlık olmak üzere vücutta pek çok olumsuz etkiye neden olmaktadır.

Hamilelikle birlikte hormonlarımız ‘alt üst’ oluyor. Tam anlamıyla baştan ayağa tüm vücudumuzda değişiklikler yaşanıyor.
Tiroid bezi kısaca vücudumuzun orkestra şefidir Özellikle yavaş gebelikte pekçok soruna açar Problemli olarak gebe kalma kalmaya neden olabilir kısırlığa düşüğe yol açabilir Bebekte kalıcı kalp rahatsızlığına yol açabilir Bebeğin zekasında kalıcı hasara yol açabilir Bu nedenle  hamilelikten önce doktor kontrolüne gitme alışkanlığı edinilmeli. Ailede bir şikayet varsa mutlaka hamilelikten önce de kontrol edilmeli. Ancak bu noktada korkulacak bir durum yoktur. Tiroid rahatsızlığı yaşayan anne adayları bu rahatsızlığa sahip olduğunu biliyorsa doktoruyla takip altında ilaç tedavisi görmektedir. Hamileliklerinden önce tiroid rahatsızlıklarının farkında oldukları için ona göre tedavi uygulayabilmeliler. Hamilelikte ilaç ve dozlarını kontrol altında almaları gerekmektedir. Tiroidi olan anne adaylarının doktorları ile iletişimde aktif şekilde kalarak ay ay ilaç dozları belirlemelidir. Doğumu takiben de annenin kontrollerine devam edilmelidir.
Doktor kontrolünde takip edildiği sürece korkulacak bir şey yoktur.  İdeal olanı hamilelikten önce ve gebelik süresince kontrol olmaktır. Doğumdan sonra da troid rahatsızlıkları (post partum trioditis) lausalık döneminde de gelişebilir.

 

İletişim

Bize bir e-posta gönderebilirsiniz, en kısa sürede size geri döneceğiz.

Gönderiliyor

2018 © Erasmus Üreme ve Kadın Sağlığı.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?